Nakon objave vijesti da je novi bh. ministar Miloš Lučić već počeo da formira svoj kabinet, te da jedna od savjetnica treba biti i Marina Ševkušić reagovala je i sama Ševkušić tvrdnjom da je fokus na njeno imenovanje ustvari "ženomrzilačka hajka na djelu".

Kako su mnogi bh. mediji pisali Marina Ševkušić je nekadašnja druga pratilja Miss Planete Zemlje BiH, a ona je u svojoj izjavi objasnila kako je fokus trebao biti na njenom obrazovanju i kvalifikacijama. Ševkušić je studirala na Fakultetu političkih nauka gdje je stekla diplomu iz oblasti politologije.

- Vijest da ću biti jedna od savjetnica u kabinetu novog ministra za ljudska prava i izbjeglice pri Savjetu ministara Bosne i Hercegovine prostrujala je domaćim medijima, i to u sjeni etikete da sam nekadašnja druga pratilja Miss Planete Zemlje BiH, čime je novinar opremio članak fotografijama sa mojih društvenih mreža, izvrgnuvši me tako ruglu i uvredljivim komentarima anonimnih muškaraca, ali i žena neosjetljivih na pitanje ženske solidarnosti - istakla je Ševkušić.

Dodaje da su njene kompetencije u sjeni, te da se člankom "svodi na drugu pratilju".

- Sve moje kompetencije u sjeni su mržnje, Diplomu iz oblasti politologije stekla sam u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na Fakultetu političkih nauka, gdje sam kao redovan student slušala predavanja nekih od najuglednijih bosanskohercegovačkih akademskih radnika. Člankom kojim se svodim na drugu pratilju-zvanično, a na obrazovanu ženu-nezvanično, samo je potvrđen vladajući ženomrzilački stav po kojem se žene obeshrabruju da učestvuju u javnom prostoru, da doprinesu razvoju Bosne i Hercegovine, i da im je, pretpostavljam, mjesto u sjeni muškarca.

Za kraj dodaje da je kompetentna i obrazovana žena i poručila, kako navodi, glasnicima ženomrzilačke agende da se "obuzdaju u virtuelnim ratobornostima".

- Ja sam kompetentna i obrazovana žena, i molim glasnike ženomrzilačke agende da se obuzdaju u svojim virtuelnim ratobornostima. A ja ću da nastavim živjeti ovdje, u Bosni i Hercegovini, zemlji kojoj želim da doprinesem, uprkos svim predrasudama i stereotipima.

POVEZANO
Ministar Miloš Lučić savjetnicaPogledajte kako je LIJEPU SAVJETNICU izabrao novi ministar: STUDIRAO 12 GODINA PRIVATNI FAKULTET

(Doznajemo.com/N1)