Ruski mediji objavili su fotografije i strašne poruke žrtava požara u šoping centru u Kemerovu, u kojem je poginulo najmanje 64 ljudi, a većina žrtava su djeca. Strahuje se da su još desetine djece koji se vode kao nestali poginuli u požaru koji je buknuo u nedjelju i zahvatio oko 1.600 metara kvadratnih površine.

Požar je doveden pod kontrolu tek nakon više od 17 časova borbe vatrogasaca i pokrenuta je istraga uzroka. Ruske vlasti objavile su da su lišene slobode četiri osobe, a tragaju za vlasnikom šoping centra.

Familije i prijatelji žrtava objavili su njihove fotografije na društvenim mrežama te mole za informacije o nestalima. Vatra je prema prvim informacijama buknula u kino dvorani na gornjem spratu zgrade u kojoj su se nalazile većinom porodice s djecom.

Kemerovo požar 25/03/2018 3

Sergej Moskalenko (11) završio je u komi nakon što je iskočio kroz prozor iz goruće zgrade, a jutros je potvrđeno da su njegovi roditelji poginuli u požaru.

13-godišnja Marija Moroz, koja se nalazila u kinu za vrijeme požara, poslala je rođaku poruku: "U vatri smo. Izgleda da je ovo zbogom od mene". Strahuje se da je i Maria poginula.

Među djecom koja se vode kao nestala je i razred od 8 djevojčica u dobi od 11 i 12 godina. Jedna od djevojčica, Viktoria Počankina, uputila je poziv svojoj teti usred požara:

"Vrata su blokirana. Ne mogu izaći, ne mogu disati. Tetice, reci cijeloj porodici da ih volim. Reci mami da sam je voljela..."

POVEZANO
Kemerovo požar 25/03/2018 1VELIKI BROJ ŽRTAVA DJECA: Katastrofalan požar u šoping centru u Rusiji (FOTO/VIDEO)