U stravičnoj eksploziji na pumpi nedaleko od graničnog prelaza između BiH i Srbije Šepak kod Zvornika jedna osoba je nastradala, dok je više povrijeđeno. Detonaciju je izazvala havarija na točilici za plin, usljed čega se ispustilo oko 25.000 litara plina.

Je li tragedija mogla biti izbjegnuta i ko je odgovoran za eksploziju, neka su od pitanja?

POVEZANO
Curenje plina pumpa Zvornik 23/12/19Objavljeno ko je poginuo u eksploziji na pumpi: OVO JE SNIMAK UŽASA prije tragedije! (VIDEO)

Beogradski Blic je u međuvremenu napravio rekonstrukciju događaja. Muškarac, čiji identitet nije naveden, ušao je u svoj automobil parkiran nedaleko od pumpe. Čim je sjeo, vozilo je krenulo u rikverc. Prema tvrdnjama očevidaca, prešlo je preko ivičnjaka i udarilo u točilicu za plin. Taj trenutak, ispostavit će se kasnije, bio je okidač za tragičnu katastrofu.

Svjedoci su primijetili da je cijev za točenje plina oštećena, a da se u zrak ispušta velika količina plina. Osim plina, najvjerovatnije je došlo i do curenja azota, jer se samo nekoliko minuta kasnije napravila prava dimna zavjesa bijele boje. Budući da plin nema boju te u zraku nije vidljiv golim okom, pretpostavlja se da je bijela supstanca ispuštena u zrak zapravo bio azot.

Eksplozija plina na pumpi u Zvorniku 3

Stakla na pumpi počela su da se lede. Vrata više nije bilo moguće otvoriti, tako da su radnici praktično ostali zarobljeni na pumpi. Dosjetili su se da odu do zadnjeg dijela objekta, gdje su polomili prozor i, zahvaljujući spletu okolnosti i pribranosti, izašli napolje. Odmah su otrčali u šumu.

Sve veći broj građana zastajkivao je da vidi šta se to dešava na pumpi "Nešković". Kako je moguće da niko nije alarmirao neku od hitnih službi ili makar zaustavi saobraćaj i skloni ljude na sigurnu udaljenost, ostala je misterija.

Iz gustog bijelog dima počeo je da dopire zvuk turiranja automobila. Očevici su ispričali da je zvučalo kao da neko dodaje plin. A onda, prasak! Vatra, dim, prašina i ljudi koji pomahnitalo bježe.

POVEZANO
Zvornik pumpa Nešković eksplozija 1POLICIJA, HITNA I VATROGASCI NA NOGAMA: Eksplozija ne benzinskoj, ima poginulih i ranjenih! (FOTO)