Nekoliko stotina mještana sela Baštre na području Bosanske Krupe došlo je na ispraćaj Nasihe Velić (60), koju je ubio i raskomadao sin Sabahudin, a onda, prema vlastitom priznanju, desetak dana jeo dijelove njenog tijela. Posmrtna povorka krenula je iz dvorišta kuće u kojoj je ubijena žena živjela sa sinom Sabahudinom, u zaseoku Velići. Suprug joj je umro prije nekoliko godina, a druga dva sina, Izudin i Fahrudin, otišla su "trbuhom za kruhom".

Novinari u ovu prilično zatvorenu sredinu nisu bili dobrodošli ni u subotu i nedjelju, kada su iskapani ostaci jadne žene zakopane u vrtu iza kuće, a ni u ponedjeljak nije bilo mnogo onih koji su željeli dati komentar na ovaj stravičan slučaj. Nijedna od desetak žena koje su, nakon što je tijelo odvezeno na ukop, krenule kućama iz dvorišta Velićevih nije željela govoriti o događaju, navele su samo da je Nasila bila dobra žena. Muškarac s kojim smo razgovarali rekao nam je da je znao Sabahudina iz viđenja, kao i da mu se nije činilo da ima nekih psihičkih smetnji.

POVEZANO
Privođenje Sabahudina VelićaVELIĆ IZNIO NOVE DETALJE: Pred očima mu se pojavila 4 džina koja su ga natjerala da jede meso mame?

BIO JE MIRAN. - Bio je miran čovjek, nije puno pričao, ali nije mi se činilo da je psihički bolestan. Priča se da su ga opsjeli ‘džinovi’, a ja sam sklon u to vjerovati jer ne može normalan čovjek učiniti nešto tako strašno.

Da je kriva crna magija za ono šta je učinio, istražiteljima je na ispitivanju tvrdio sam Sabahudin, i to nakon što im se išao predati u Sarajevo. Tu ih je nazvao i rekao da ga dođu privesti. Njegovo priznanje im je bilo toliko nevjerovatno da su slučaju pristupili s priličnom rezervom te su odmah alarmirali kolege policajce u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Sabahudin Velić majka Nasiha kuća

Oni su, međutim, tada već zaprimili poziv Sabahudinovog brata Izudina, koji radi u Sloveniji, a koji im je poručio kako sumnja da je brat počinio grozno djelo. Njemu se brat, naime, javio prije nego što je odlučio zvati policiju i rekao: "Ubio sam majku". Dodao je da su ga opsjela četiri diva i to mu naložila.

STRAŠNO PRIZNANJE. Njegovo strašno priznanje, kada je opisao da je ubio majku, raskomadao je, dijelove zakopao na raznim mjestima u vrtu, a nekoliko ih ostavio za jelo za sljedećih desetak dana, tada su shvatili vrlo ozbiljno. Prevezli su ga u Bosansku Krupu u subotu te su ga potom odvezli na lokaciju, ali se nije mogao sjetiti tačnih mjesta zakopavanja. Nasumično prekopavanje vrta s nekoliko bagera potvrdilo je njegovo priznanje.

Nakon cjelodnevne rekonstrukcije i uviđaja, Sabahudin je pritvoren te je naloženo psihijatrijsko vještačenje. Prema informacijama iz istrage, nije dvojbeno da je imao psihičke smetnje, a sada samo treba utvrđivati njegov stepen neuračunljivosti.

JAKE SILE? Crna magija na koju se poziva Sabahudin djeluje, kažu oni koji u nju vjeruju, jakim silama kojima se ne mogu oduprijeti obuzeti. - Šejtan obuzima cijelo biće i njime upravlja, nanoseći nezamislivo zla djela i nesreće koje mu je namijenila osoba koja je postavila "sihir". Namjena sihira je razdvojiti supružnike, prijatelje, familiju ili nanijeti teške psihičke pa i fizičke patnje.

POVEZANO
Sabahudin Velić (33) ubistvo majke 1SABAHUDIN VELIĆ (33): "Jeo sam tijelo majke koju sam prvo ubio, jer su mi to naredila 4 džina...!?"