Kanađanin, rodom iz Bosne i Hercegovine, koji je testamentom ostavio milion konvertibilnih maraka (KM) za tri narodne kuhinje u Bosni i Hercegovini zove se Agan Hodžić. Novac je, prema izjavi tetke Zilhe, već prebačen na račune Narodne kuhinje "Stari Grad", "Merhamet" i "Crveni krst/križ FBiH". U CK Federacije BiH danas je stigla obavijest da je uplaćena i nova tranša donacije. Nakon prvih 275.041 KM, danas je uplaćeno 109.290 KM.

Agan Hodžić rođen je 1930. godine u selu Kovanj kod Rogatice, a preminuo je 2015. godine. Živio je u Kanadi, ali je često dolazio u BiH, te posjećivao Narodnu kuhinju 'Stari Grad' na Baščaršiji gdje se družio i pio kafu za uposlenicima. Tokom života donio je odluku da svoje bogatstvo želi pokloniti onima koji svaki dan stoje u redu za obrok. Sedam godina prije smrti, 2008. godine, odlučio je napraviti testament u kojem je naveo da nakon smrti ostavlja 1.000.0000 KM, isključivo za hranu, onima kojima je najpotrebnija.

POVEZANO
Enver s daidžom AganomSESTRIĆ OBJASNIO: Agan Hodžić nikome nije želio biti teret, zato je umro u sobičku staračkog doma

- Vodio se postupak, a malo su ga osporavali njegovi rođaci. Presuda je donesena 29. decembra, odnosno da sve bude kako je on želio i napisao u testamentu, izjavila je tetka Zilha za N1.

Korisnici navedene tri javne kuhinje već su osjetili blagodati donacije.

- Mi smo već obezbjedili mlijeko za godinu dana, pojačali smo meso i dodali smo ulje, šećer i kafu, navela je ona.

Donacija narodnim kuhinjama milion

Enver Ahmetspahić, član porodice Agana Hodžića, koji je testamentom ostavio milion konvertibilnih maraka javnim kuhinjama u Bosni i Hercegovini, izjavio je za N1 da je Agan po odlasku u Kanadu radio i kao drvosječa. Objasnio je i kako je došao do kapitala...

- Radio je kao drvosječa u Kanadi. Pa je onda otvorio jedan mali restoran, pa onda poslije držao dva motela u Floridi, a onda poslije kupovao stare kuće i renovirao i prodavao i na taj način je stekao taj svoj određeni kapital koji možda za Ameriku i nije nešto veliki, ali evo za naše uslove je značajan.

POVEZANO
Agan Hodžić Dom Nedžarići 1SVJEDOČENJE O POSLJEDNJIM DANIMA ČOVJEKA koji je ostavio MILION NARODNIM KUHINJAMA: Umro u sobičku..