Nisu samo Bosanci i Hercegovci ti koji vole zemlju u kojoj su rođeni, iz koje dolaze, u kojoj žive njihovi najmiliji… Ima i onih koji su Bosnu i Hercegovinu zavoljeli preko istih tih Bosanaca i Hercegovaca koji žive širom Evrope i svijeta.

Jedan od takvih je i Švicarac Gerhard von Benckendorff koji je već pune četiri godine stalni član jednog od najboljih Kulturno umjetničkih društava u Švicarskoj, pa čak i u Evropi.

Riječ je o KUD "Sevdah" iz švicarskog grada Oberentfeldena.

- Naš Gerhard je porijeklom Nijemac, ali već dugi niz godina živi u Švicarskoj. Sasvim slučajno je postao član našeg društva. Voli naš folklor, naše narodne igre i pjesme, voli našu kulturnu tradiciji, našu kafu, naša jela, kolače… jednostavno Gerhad voli sve što dolazi iz BiH. Gerhard je i administrtor naše Facebook stranice. Svi članovi našeg KUD su jednostavno ponosni i sretni što je Gerhard dio našeg društva jer danas mislim da je i on mnogo zaslužan za naše usjehe – izjavila je Sabina Rendić, predsjednica KUD Sevdah iz Oberentfeldena u Švicarskoj.

POVEZANO
Kuća bez fasade DryBrushKAKO SU SE "DIJASPORCI" ENES I RAHIMA PROVELI ZA BORAVKA U BOSNI Treba li više razumijevanja za njih

- Ja sam 1. decembra prošle godine penzionisan i odmah sam moje prve slobodne penzionerske dane iskoristio da bih otišao u Sarajevo. Jednostavno sam oduševljen zemljom kao što je BiH, a o ljudima da ne govorim. Ponekad pomislim da neki moji pra, pradjedovi imaju korijene koji su iz BiH. Ja se još uvijek osjećam tako dobro i zdravo da čak razmišljam da ostatak svog života provedem u BiH. Eto, ja sam spreman da napustim sve ovo i život u Švicarskoj zamjenim za život u BiH. Jednostavno se u toj zemlji i među tim narodom osjećam zdravo i mladoliko. A, dio BiH u Švicarskoj nude mi članovi KUD "Sevdah" i iskreno govoreći oni su moja jedna, jedina i velika porodica - izjavio je Gerhard von Benckendorff.

Gerhard je još otkrio da već uveliko uči bosanski jezik. Uskoro namjerava da na vlastitoj stranici prezentira sve ljepote Bosne i Hercegovine.

Gerhard von Benckendorff 1