Ekstremno zatopljenje stiže u velikI dio Starog kontinenta...

- Temperature na plohi od 850 hPa, što iznosi oko 1.500 metara nadmorske visine, na Balkanu će biti više od 16°C iznad prosjeka, a ponegdje i blizu 20°C! To su izuzetna, vjerovatno na dijelu područja i rekordna pozitivna temperaturna odstupanja za ovaj dio godine, javlja Istramet.

Ilustracije radi, prosjek temperature zraka na 850 hPa u Mađarskoj u ovom dijelu godine iznosi oko -4°C, dok bi živa u termometru idućih dana trebala porasti do 13-14°C.

- Ekstremna toplina u višim slojevima atmosfere projicirat će se i na prizemne vrijednosti temperature, no u nizinama će intenzitet zatopljenja ovisiti o zadržavanju magle, što se ne može reći za veći dio Jadrana. Nulta temperaturna izoterma i na našem području porast će iznad 3.000 metara nadmorske visine, a posljedično to znači da će cijeli Dinaridi biti iznimno topli, a snijeg će okopnjeti i na najvišim dijelovima. Hrvatsko gorje brzo će ostati bez snijega u idućim danima, gotovo rekordnom brzinom.

Iako smo već 14 dana u klimatološkoj zimi, na prognostičkim modelima nema ni tragova mogućnosti jačeg zahladnjenja ili višednevne bure. Prevladavat će toplo vrijeme uz dominantne južne vjetrove, a povremeno će biti i kiše, naročito na riječkom području i u gorju - navodi spomenuti izvor te zaključuje:

- Iako je često nezahvalno prognozirati vrijeme iza 10-og dana, dugoročne tendencije sugeriraju nam kako postoji povećana mogućnost da cijelo blagdansko razdoblje prođe u sličnom tonu. U prilog tome ide i činjenica kako će i europski dio Rusije bilježiti velike pozitivne temperaturne anomalije bez većih zimskih uzbuđenja, a snježne pahulje u idućim danima upitne su čak i u samoj Moskvi.

Konkrentije zahlađenje nazire se tek krajem ovog i početkom prvog mjeseca iduće godine.