Na današnji dan, prije 25 godina, 28.05.1995. u 01:40 sati po lokalnom vremenu, dogodio se potres na sjeveroistočnoj obali Sahalina u Rusiji, a cijelo selo izbrisano je s lica Zemlje - Neftegorsk.

U epicentru je jačina potresa dostigla više od 9 po Richteru, zbog čega je ovaj potres bio najrazorniji u Rusiji u posljednjih 100 godina. Kao posljedica zemljotresa, u tlu se formirala višekilometarska pukotina.

Neftegorsk potres 1

Praktično su sve zgrade i građevine potpuno uništene - bukvalno su se raspale na komade u roku od nekoliko minuta.

U vrijeme katastrofe u selu je živjelo 3.197 ljudi. Poginulo je više od polovine ukupnog stanovništva - 2.040 lokalnih žitelja, uključujući 268 djece. Posljednje zvono zazvonilo je u noći zemljotresa u školi Neftegorsk. Od 26 maturanata njih devet je ostalo živo...

Neftegorsk potres 1

Neftegorsk je i zvanično prestao postojati na mapi Rusije u desetom mjesecu 1995.

Umjesto stambenih zgrada nalaze se nadgrobni spomenici sa brojem kuće, kao i mnogi bezimeni grobovi s natpisima "neidentificirani muškarac" ili "neidentificirana žena".

Neftegorsk potres 1

Nekadašnje selo danas se naziva "gradom mrtvih".

Tadašnji ruski predsjednik Boris Jelcin 31. maja 1995. proglasio je Dan žalosti u Rusiji. 28. maja 2000. godine, na petu godišnjicu tragedije, podignut je spomenik onima koji su umrli u ovoj tragediji.

Neftegorsk potres 1