Ilma Karahmet je 2013. godine učestvovala u "X Factoru" i po mišljenju mnogih bila jedna od najboljih. Međutim, ipak nije bila pobjednica, a djevojčicu iz Kiseljaka to je pogodilo, pa je širila i negativne komentare na Facebooku.

Intrigantna pjevačica Ilma Karahmet danas je stala pred matičara. Odabranik njenog srca je Sedin Lakača iz Bugojna, inače magistar kriminalistike. U Bugojnu je održana i privatna svadbena cermonija. Na društvenim mrežama se pojavilo i nekoliko fotografija sa vjenčanja, te video sa svadbenim plesom, a Ilma, koju krasi veličanstveni glas, zapjevala je i pjesmu Whitney Houston "I will always love You". Ilma je u brak ušla vrlo hrabro i veoma mlada, sa osamnaest godina. Njen izabranik nešto je stariji. 

Ilma se prije pet godina pojavila na regionalnom muzičkom takmičenju X Factor, gdje je imala zapažen nastup, a muzička struka njene je glasovne mogućnosti ocijenila fantastičnim, predviđajući joj veliku karijeru.

Od vremena kada je u kontroverznoj završnici okončala svoj nastup na X Factoru, Ilma se rijetko pojavljivala u javnosti. Do sada je snimila tri pjesme, a uspješno sarađuje s producentom Amilom Lojom.

 Ilma Karahmet udaja 1