Završen je ključni dio istrage smrti 8 mladih u novogodišnjoj noći. Istražitelji su rekonstuirali posljednje trenutke i način na koji je nastupila tragična smrt dobrih prijatelja.

Toksikološka analiza uzoraka iz krvi osmero mladih ljudi stradalih u novogodišnjoj noći u mjestu Tribistovo u Općini Posušje potvrdila je da je smrt kod svih stradalih nastupila gušenjem izazvanim ugljen-monoksidom.

- Analiza krvi svih osam osoba potvrdila je da je tog jutra došlo do intoksikacije ugljen-monoksidom s utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna - izjavio je za Anadoliju glavni tužilac Tužilaštva Zapadno-hercegovačkog kantona (ZHK) Josip Aničić.

POVEZANO
Posušje tragedija 01/01/21aNOVE INFORMACIJE O TRAGEDIJI U POSUŠJU: Posljednji poziv iz "vikendice smrti" stigao je u 04:15...

U Tužilaštvu se još čeka nalaz vještačenja vještaka protivpožarne zaštite i zaštite na radu, koji je bio na uviđaju i koji treba utvrditi način na koji je došlo do ulaska smrtonosnog plina u prostoriju gdje su boravili. U pitanju su dodatna vještačenja dimnjaka u vikendici kao i agregata za koji se sumnja da je ispustio gas.

Podsjećamo, osmero mladih iz Posušja slavilo je Novu godinu u vikendici u mjestu Tribistovo te su ostali budni do četiri sata prvog dana 2021. godine. U 10 sati prijatelji iz susjedne vikendice su ih pronašli mrtve...

U nezapamćenoj tragediji život su izgubili Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković. Oni su do ranih jutarnjih sati bili budni, a pronađeni su na uglu u sjedećem položaju.

Kasnija obdukcija tijela pokazala je da se najvjerovatnije radilo o gušenju, a što je potvrđeno i toksikološkim nalazom.

POVEZANO
Vikendica Posušje plinPOČELE KRUŽITE MORBIDNE PRIČE O SMRTI 8 MLADIH: U nedostatku odgovora šire se i ovakve glasine!

Posljedice djelovanja CO na organizam zavise o njegovoj koncentraciji u zraku i o dužini izloženosti: koncentracija od samo 0,04% (400 ppm - parts per million ili broj čestica na milion čestica je učestala mjera za izražavanje koncentracije plinova) može biti smrtonosna ako izloženost traje dovoljno dugo. Smatra se da čak i stotinu puta manja koncentracija pri izloženosti nekoliko sati može biti uzrokom glavobolje.

Pri koncentracijama iznad 1% (10.000 ppm) ovaj plin onesvještava svoju žrtvu već nakon nekoliko udaha, a smrt nastupa već za nekoliko minuta. Kod takvih koncentracija smrt nastupa toliko brzo i bezbolno - praktički neprimjetno.

POVEZANO
Posušje vikendica plinIZ POLICIJE PRVI PUT PROGOVORILI O VIKENDICI U KOJOJ JE UMRLO 8 MLADIH: Nisu je iznajmili, nego su..