Nesretno preminula tinejdžerka Sara Bogdanović (15) u utorak je sahranjena na groblju "Lužnica". Uz familiju, Saru su ispratili prijatelji, rodbina i brojni sugrađani, javlja 058.ba.

Tragedija koja je zadesila porodicu Bogdanović pogodila je cijeli grad Rogaticu. Jedna mladost naglo je prekinuta.

Kao posljednji pozdrav Sari, njena nekadašnja učiteljica Zorica Penić napisala je pjesmu:

Nosila si sunce u očima,
Sunce prve mladosti,
Sunce čiji se sjaj nije ugasio
Ni poslije tebe.

Gore, iza oblaka, postoji jedno
Ogromno prostranstvo,
Ruke širi za najbolje,
Malo, Božije dijete.

Spavaj, sa Suncem u očima,
Spavaj, mladosti prva i najljepša,
Spavaj sa nedosanjanim snovima,
A mi ćemo da plačemo.

Rogatica ringišpil nesreća 1

Vlasnik ringišpila na kojem je poginula djevojčica: Ovim se poslom ne mogu više baviti, sve ću poslati na otpad!

A kako piše Dnevni avaz, Tomislav Đukić, vlasnik Zabavnog parka koji je privremeno, prije dvadesetak dana, postavljen u Rogatici, nakon nesreće koja se desila u nedjelju navečer odlučio je zatvoriti firmu i ringišpil poslati na otpad. Navodi da je još u šoku jer je svjedočio padu 15-godišnje djevojčice, nakon kojeg je, nažalost, podlegla na putu do bolnice.

- Meni je ovo tuga, ja ovo rasklapam i ja ću ovo najvjerovatnije u otpad i ovim se poslom više ne mogu baviti. Ne mogu se pomiriti s tim – izjavio je Đukić.

U razgovoru za spomenuti izvor prisjeća se trenutaka koje vjerovatno dok je živ neće zaboraviti. Veče je počelo kao i svako drugo, Tomislav je upalio i "vozio" ringišpil. Djevojčica je bila u društvu mladića s kojim je često dolazila, kupili bi desetak žetona a Tomislav bi ih "počastio" sa još nekoliko.

- Nije došlo do kvara na ringišpilu, niti je nešto puklo, kao što su neki pisali, a to je potvrdio i momak koji je bio s njom. On je nju "bacao", ona nije lijepo sjela, tako da se izvukla između sigurnosnog pojasa i stolice. Imali smo table upozorenja, ali često se djeca toga ne pridržavaju, koče pri polasku ili se zapetljavaju sa stolicama – navodi Đukić.

Nakon što je uočio da je neko pao iz sjedišta, ugasio je ringišpil i prvi prišao povrijeđenoj djevojčici. 

- Ringišpil se još vrtio i ispod njega sam joj priletio. Neko me je nogama u leđa udario. Bilo je tu i policajaca koji su došli sa djecom. Rastjerivali smo djecu da ne gledaju, djevojčici izvadili jezik. Hitna pomoć je došla za dvije minute, kao da su bili na ćošku – prisjeća se Tomislav Đukić.

Nakon zbrinjavanja u Domu zdravlja Rogatica, djevojčica je upućena u fočansku bolnicu, ali je tokom transporta došlo do komplikacija. U međuvremenu, na poziv iz Rogatice, u Kantonalnoj bolnici Goražde, koja je za oko 30 kilometara bliža Rogatici od Foče, bila je spremna ekipa Urgentnog centra. 15-godišnjakinja je dovezena bez znakova života, a pokušaji reanimacije nisu uspjeli.

U međuvremenu, Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo saslušava svjedoka, prikuplja informacije i vrši provjere prije donošenja odluke o istrazi, dok društvenim mrežama i na portalima kruže različite informacije i dezinformacije.

Đukić pojašnjava da je Zabavni park Đukić registriran 2005. godine i da je putovao po cijeloj BiH, te da je na taj način 6 uposlenih prehranjivalo svoje porodice. Nikada nisu imali ni najmanju nezgodu.

- Imamo sve papire, ateste, upotrebnu dozvolu i odobrenje za rad. Čak i od električnog ormara i instalacija sam dostavio atest, iako nam to nisu ni tražili jer dijete nije poginulo od udara struje. Mi smo u Rogatici koristili plac Islamske zajednice kod crkve, pa smo i za to dobili odobrenje. Već 15 godina tako dolazimo u Rogaticu – navodi vlasnik parka.

- Pišu da je ringišpil star 60 godina, ali on je pravljen 2000. godine. Stolice su italijanske, 100 eura je koštala jedna, iz fabrike koja pravi opremu za ringišpile i luna–parkove. Kad sam u stanicu policije donio papire i oni su mi rekli da sam slobodan čovjek i da nemam nikakve krivične odgovornosti – zaključuje Đukić, koji demantira i pisanja pojedinih medija da je djevojčica pala pokušavajući dohvatiti igračku na ringišpilu i tako dobiti nagradnu vožnju, te tvrdi da je igračka već bila oborena.

POVEZANO
Hitna SrbijaHOROR NA VAŠARU U PURAČIĆU: Žena uznemirena SVJEDOČI o onom što se desilo zadnjeg dana!

(Doznajemo.com/Foto: 058. Avaz, Social)