Sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio je prvostepenu presudu kojom je bivši komandant Trećeg korpusa Armije Republike BiH (ARBiH) Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora za ratne zločine. Optužnica je Sakiba Mahmuljina teretila da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On, kako se navodi, protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića.

Mahmuljina su uhapsili pripadnici SIPA 12.12.2015. godine, a dan kasnije Sud nije prihvatio zahtjev Tužilaštva BiH da mu bude određen jednomjesečni pritvor. Mahmuljin je pušten da se brani sa slobode, uz mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH je 23.12.2015. godine podiglo optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina, a Sud je potvrdio optužnicu 7. januara 2016.

Odred "El Mudžahid" bila je jedinica u sastavu 7. Muslimanske brigade 3. korpusa ARBiH. Bila je sastavljena od dobrovoljaca afro-azijskog porijekla.