Socijalnim mrežama kruži snimak trke automobila koja ipak nije završila s većim posljedicama osim materijalne štete. Video je snimljen na ulazu u Bihać, na magistralnom putu M-5.

Ovi “trkači”su prekršili praktično sve moguće propise u saobraćaju, a njihovu ludu vožnju mnogi su prokomentarisali kao pokušaj ubistva.

Na snimku je primjetno kako se dvojica vozača automobila Golf 3 uključuju u saobraćaj, a prati ih treće vozilo iz kojeg je sve snimano. Automobili se kreću velikom brzinom, ugrožavajući pritom druge učesnike u saobraćaju te u jednom trenutku vozač crnog Golfa 3 gubi kontrolu nad vozilom i izlijeće s ceste.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) vjeruju da se sve desilo prije dva mjeseca.

- Pripadnici policije su obavili uviđaj još tog dana, ali zbog nesreće, a ne zbog trke. Nakon objave videa, evidentne su nove okolnosti nesreće. Trenutno se vrše provjere snimka, a jedan od vozača je već identifikovan i pozvan na razgovor. MUP nastavlja istragu u ovom predmetu, izjavila je Snežana Galić, predstavnica za javnost MUP-a USK.

MUP USK je izdao i zvaničnu informaciju za javnost o ovom slučaju, u kojoj se navodi sljedeće:

- Kako je većina elektronskih medija na prostoru Unsko-sanskog kantona, prenijela video snimak utrke dva putnička motorna vozila marke "VW Golf III" na dijelu magistralnog puta M-5, nakon čega jedno vozilo slijeće sa kolovoza, policijski službenici PS Bihać, poduzeli su mjere i radnje na identifikaciji vozila kao i vozača, te utvrdili slijedeće:

Dana 02.04.2017. godine na Magistralnom putu M-5, u neposrednoj blizini hotela "Ada" dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovao vozač M.A. rođen 1991.godine sa motornim vozilom "VW Golf III". Uviđajnje radnje na licu mjesta obavili su policijski službenici PS Bihać, koji su konstatovali da je vozač usljed neprilagođene brzine stanju i uslovima puta, sletio sa kolovoza. Kao posljedica ove saobraćajne nezgode, nastupila je materijalna šteta dok povrjeđenih lica nije bilo. Vozač M.A. sankcionisan je u skladu sa Zakonom te je istom uručen prekršajni nalog.

U vrijeme vršenja uviđajnih radnji navedene saobraćajne nezgode, policijski službenici nisu imali informaciju o tome da je uzrok ove saobraćajne nezgode upravo utrka dva motorna vozila. Operativnim radom na terenu, policijski službenici utvrdili su identitet drugog učesnika u ovoj trci kao i identitet lica lica koji je navedenu utrku snimao, te su protiv istih poduzeli Zakonom predviđene mjere i radnje.

Sigurnost građana, zaštita njihovih života i imovine, održavanje javnog reda i mira, primarni je zadatak policijskih službenika, pa samim tim i sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Građani molimo, ukoliko imaju saznanja ili snimke motornih vozila koji se utrkuju da iste dostave najbližoj policijskoj stanici.

Uprava policije MUP USK poduzimaće sve mjere i radnje kako bi spriječila i sankcionisala ovakve i slične smrtonosne igre osoba spremnih da u punoj brzini ugroze svoje i živote ostalih učesnika u saobraćaju.