Sanjin Sefić, koji se više od dva mjeseca nalazio u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, izručen je nadležnim organima Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz Granične policije. Rješenje o izručenju, kojeg sumnjiče da je automobilom usmrtio dvije djevojke i potom pobjegao u Srbiju, potpisala je prije nekoliko dana srpska ministrica pravde Nela Kuburović.

POVEZANO
Sefić izručenje Sudska policijaPOGLEDAJTE PRVI POLICIJSKI SNIMAK SANJINA SEFIĆA nakon što je izručen iz Srbije u BiH (VIDEO)

Sefić je ranije izjavio žaljenje zbog onoga što je uradio, a navodno je u zatvoru dospio u teško psihičko stanje, i pio je tablete. Navodno još uvijek nije ništa bolje...

Rješenje o izručenju proslijeđeno je nadležnim organima BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i Višem sudu u Novom Sadu. Sefića je na granici preuzela pravosudna policija kako bi ga sprovela do Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo.

Sanjin Sefić se sumnjiči da je 10.10. prošle godine u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, vozeći velikom brzinom, automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Izručenje Sanjina Sefića 09/01/2017

Tereti ga se za krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći. Prijeti mu višegodišnja zatvorska kazna.

Uoči Sefićevog izručenja, na nekoliko lokacija u Sarajevu jutros su osvanuli plakati s porukama upućenih osumnjičenom. Građani su poručili kako Sefića nisu zaboravili: "Sefiću, nismo te zaboravili. Pravda je nedostižna, ali očekujemo najvišu kaznu. Nadležni, budite odgovorni", "Sad je vrijeme za korak tužilaštva i suda. Pravda nije nadoknadiva, ali tražimo najvišu kaznu".

Povezani sadržaji:

POVEZANO
Edita Enesa MalkočPROGOVORILA SESTRA DJEVOJKE KOJU JE AUTOM UBIO SANJIN SEFIĆ: To što on u zatvoru pije tablete...

POVEZANO
Sanjin Sefić - nesreća kod Zemaljskog muzejaJASMIN, OTAC SANJINA SEFIĆA: Dao bih svoj život da mogu vratiti curice

Građani također pozivaju sud na odgovornost i navode da zakonska kazna mora biti zadovoljena.

"Pravosuđe neka od danas radi za one koji nisu živi. Dugo ste štitili one koji su za to krivi. Za Editu i Selmu", poručili su.

Inače, prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), radi se o višestrukom povratniku u počinjenju prekršaja u saobraćaju te remećenju javnog reda i mira.

On je, nakon nesreće, pobjegao u Srbiju, a slobode je lišen 12.10. u Novom Sadu.

Bosanskohercegovačko pravosuđe vodi postupak protiv još tri osobe koje se dovode u vezu s nesrećom, zbog sumnje da su pomogli Sefiću poslije izvršenja krivičnog djela.

Izvor: Agencije