U.G. «Facultas za prosperitet mladeži», u okviru Festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja «Kao nekad pred Božić 2019», je u Sarajevu realizirala promotivnu kampanju s ciljem jačanja svijesti o značaju kvalitetnog upravljanja otpadom i očuvanja okoliša te organizirala eko-kreativne radionice izrade božićnih i novogodišnjih ukrasa od ekoloških materijala i reciklažnog otpada pod nazivom «KAO NEKAD PRED BOŽIĆ 2019».

Pokrovitelji ovoga projekta bili su: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i zamjenik premijera FBiH g-din Vesko Drljača. Prijatelj projekta je kompanija «Klas».

Učesnici radionica su svoje radove nastale za vrijeme trajanja Facultasovih radionica izložili u «Domu mladih» (Božićno-novogodišnji sajam u okviru Festivala «Kao nekad pred Božić 2019»), u Galeriji Franjevačkog samostana «Sv. Ante» (Svečani božićno-novogodišnji prijem U.O.O.U.D.B. HVO Sarajevo) i Župnom uredu crkve u Novom Sarajevu (Božićni sajam). Učesnici radionica bili su različite starosne dobi, a u radionicama su sudjelovali i djeca i mladi s poteškoćama u intelektualnom i fizičkom razvoju iz Udruženja «Oaza» i Udruge «Facultas», tako da su radionice imale i inkluzivnu/socijalnu dimenziju. Članovima Udruženja «Oaza» podijeljeni su novogodišnji paketići.

«Koristeći odbačene industrijske predmete i materijale poput čepova, PVC kesa, kartona, folija stiropora itd., učesnici/e radionice su izrađivali, prema svojim ličnim senzibilitetima i kreativnim porivima, različite unikatne predmete. U okviru ovih kreativnih radionica provedene su aktivnosti ekološkog sadržaja, kroz izradu božićnih ukrasa od ekološkog i recikliranog materijala. U edukativnom dijelu radionica govorilo se o razdvajanju selektivnog otpada, upravljanju otpadom, zaštiti i očuvanju okoliša te važnosti recikliranja», izjavila je Ivana Krstanović, voditeljica projekta.

Facultas radionice 27/10/19

(Doznajemo.com)