U četvrtak, 16. 03.2017. godine, u prepunoj sali Muzičke akademije u Sarajevu, realiziran je prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije, pod mentorstvom profesora Sinana Alimanovića.

Atmosfera na koncertu je bila izvanredna. Mladi muzičari su uz mnogo strasti izvodili kompleksne i legendarne kompozicije koje su obilježile jazz. Koncert je prekidan stalnim ovacijama, što mladim jazzerima nije predstavljalo nikakav problem jer su upravo sreća i optimizam, uz kvalitet, ono što je u najvećoj mjeri obilježilo ovu sarajevsku noć.

Profesor, pijanist, kompozitor, dirigent i aranžer Sinan Alimanović otvorio je koncert riječima:

- Velika mi je čast, kao dugogodišnjem jazz muzičaru, što sam dio historijske priče, što sam u ulozi mentora uputio ove mlade ljude i ukazao im na značaj univerzalnog jezika jazza. U narednim minutama uvjerit ćete se da je moja poruka stigla do mojih studenata, na šta sam neizmjerno ponosan jer već dugi niz godina prenosim i nastavit ću prenositi svoje znanje na njih, izjavio je Alimanović.

Alimanović je također naglasio da ovi mladi ljudi predstavljaju stvarne čuvare jazza u BiH, ali i čuvare svih kulturnih i danas rijetkih vrijednosti koje nam moraju biti motiv u vlastitom djelovanju i stvaralaštvu.

Na koncertu, pod nazivom “Jazz Night” nastupili su perspektivni studenti jazza: Zlatan Božuta, Haris Kartal, Vedran Vujica, Ariana Piknjač, Šejla Grgić, Jasmin Avdagić, Selma Droce, Dario Kos te saradnici prof. Davor Maraus i Dinko Šimunović.

Bivša studentica Sinana Alimanovića, sada profesorica Selma Droce, nakon koncerta izjavila je:

“Najljepši koncert u mom životu! Bila mi je čast biti dio ove priče”.

Mladi čuvari jazza u BiH izveli su neka od najznačajnijih djela iz historije domaćeg i svjetskog jazza. Samo neki od autora koji su se našli na koncertnom programu su: Miles Davis, Charlie Parker, Django Reinhardt, Sinan Alimanović, Victor Young itd.

Jazz Night With Sinan Alimanović

Dario Kos - Zlatan Božuta

Jazz Night With Sinan Alimanović

Jasmin Avdagić

Jazz Night With Sinan Alimanović

Alimanović - Kazić

Jazz Night With Sinan Alimanović

Zlatan Božuta

Jazz Night With Sinan Alimanović

Bis...

(Doznajemo.com)