18. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja «Kao nekad pred Božić 2017» održan je 06.12.2017. u Domu mladih u Sarajevu. Ovaj festival osmišljen je kao centralna predbožićna manifestacija u BiH, koja se održava u Sarajevu, a taj je događaj i ove godine ispunio svoj cilj - stvaranje blagdanske atmosfere i doprinos kulturnom životu bh. glavnog grada i BiH, te prenošenju božićnih poruka mira, veselja, radosti i tolerancije kroz prigodnu glazbu, tekst i vizualni događaj.

Kao i prethodnih godina, mnogobrojna publika uživala je u izvedbama tradicionalnih i autorskih božićnih pjesama, predstavljanju narodnih igara i običaja, te u zabavnom programu Festivala pod nazivom «Novogodišnji tobogan» u koje su nastupili doajeni glazbene scene i glazbene legende.

Festival je Sarajevu darovao produkcijski tim Udruge «Libertas» i organizacijski tim Udruženja «Facultas za prosperitet mladih» iz Sarajeva u sastavu: umjetnički direktor i autor Festivala «Kao nekad pred Božić» dr. sc. Marijo Pejić, izvršni direktor Željko Gudelj, scenograf i redatelj Adnan Đindo te glasnogovornica i član Organizacijskog tima Ivana Krstanović.

Festivalu su prisustvovali potpredsjednik Federacije BiH g. Milan Dunović, veleposlanik Republike Austrije u BiH Martin Pammer, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, te brojni drugi...

U okviru  programa, direkcija Festivala «Kao nekad pred Božić» se skupa s nazočnima sa zahvalnošću prisjetila i glazbene urednice Festivala i Udruge «Libertas» prof. Vere Šakić, koja je preminula početkom godine. Dala je značajan doprinos očuvanju božićne tradicije i kulture u Sarajevu.

Kao nekad pred Božić 06/12/2017a

Festival je okupio mnoštvo sudionika, a nastupili su: Rajko Dujmić, Goran Karan, Zorica Kondža & Joško Banov, Ivo Amulić, Darko Domijan, Minja Subota, Željko Krušlin – Kruška, Dražen Žerić – Žera, Šima Jovanovac, grupa Stijene, Mladen Jeličić – Troko, Ana Babić & Aid, «KRČ» – Udruga građana Općine Primošten, klapa Divna – Trpanj, VIS Otkrivenja – Mostar, band ALFA, PU DV Sv. obitelj – Mali Caritasovci, Sretko Vujić & «Pravo lice», Nikolina Pelaić, Pero Križanović, plesna skupina «Bellarte», Jakša Jurjević, Dragana Glumac, Turistička zajednica Grada Županje...

Projektom «Kao nekad pred Božić» se promoviraju kultura i umjetnici na polju regionalne i međudržavne suradnje te se doprinosi jačanju veza Bosne i Hercegovine sa susjednom i prijateljskom Republikom Hrvatskom i dijasporom.

Ovom prilikom ukazan je značaj i 10-godišnje plodne suradnje Udruge »Libertas» i Turističke zajednice Grada Županje na čelu s direktorom Mirkom Bačićem, koja je prerasla i u dugogodišnje iskreno prijateljstvo članova ovih organizacija. Kako bi otkrila turističke potencijale očuvanih ruralnih vrijednosti slavonskih sela, Turistička zajednica Grada Županje je na festivalima »Kao nekad pred Božić» kroz proteklo desetljeće predstavila udruge za izradu mnogobrojnih rukotvorina i tradicijskih jela te obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tamburaške sastave iz Županje. Članovi Udruge «Libertas» također su u proteklih 10 godina, kao redovni gosti na turističkim manifestacijama «Šokačko sijelo» i «Žetva i vršidba u prošlosti» u Županji, imali prigodu uživati u izvornoj narodnoj pjesmi, plesu, nastupima folklornih skupina, ali i prezentirati bosanskohercegovačku tradiciju i kulturu. Tu je suradnju obilježila i nagrada koju je Mirko Bačić uručio Mariju Pejiću i članovima organizacijskog tima festivala.

Kao nekad pred Božić 06/12/2017a

Realizaciju ovogodišnjeg Festivala pomogli su: Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Potpredsjednik FBiH Milan Dunović, Austrijska ambasada Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Ministarstvo privrede KS – Uprava za šumarstvo, Grad Sarajevo, Općina Novi Grad, Općina Ilidža, Općina Centar i HKD «Napredak», Centar za mlade Papa Ivan Pavao II. i Turistička zajednica grada Županje. Brojni su i korporativni prijatelji Festivala.

- Snimku Festivala premijerno pogledajte u programu TV SA na Badnju večer, Božić i Novu Godinu, a potom i u programu Federalne televizije – pozivaju organizatori.

U okviru ovog Festivala provodi se i medijska kampanja «Pjevaju šume», s ciljem sprječavanja blagdanske masovne sječe i uništavanja borova, jela i smrče.

- S ekološkog gledišta, želimo sugerirati slavljenicima, koji kite božićno drvce u kući, da nabave imitaciju božićnog drvca. Osnovna poruka ove kampanje je: «Ne treba biti licemjeran i u ime religije uništavati prirodu koju je Bog stvorio».

(Doznajemo.com)