Poznati profesor, doktor, sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Senad Turković, je danas nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života napustio ovaj svijet.

- Ova gromada ljudskosti, hodajuća enciklopedija sporta, uvaženi profesor, doktor Senad Turković, je možda i najzaslužniji što naša zemlja ima toliko talenata, i afirmisanih sportista - piše Sport.ba

Prof. dr. Senad Turković je rođen 1968. godine. Osnovnu, srednju školu, fakultet i poslijediplomski studij završio je u Sarajevu. Doktorsku disertaciju je odbranio u Prištini (2005.) i stekao zvanje doktora društvenih nauka.

Sav svoj vijek je posvetio sportu, pa tako je u svojoj, možemo reći kratkoj karijeri, napisao čak 38 stručnih i naučnih radova, te je učetvovao u izradi pet naučnih i stručnih publikacija.

On je tokom rata `92-`95 teško ranjen, ali tu je možemo reći ojačao svoj sportski duh, te je poslije toga nastavio sa tjelesnim aktivnostima kao i lica koja nemaju tjelesna onemogućenja, e upravo ta karakteristika je bila dovoljna da se većini studenata usadi pobjednički mentalitet, nad samim sobom prvenstveno, a tek onda nad protivnikom.

Danas nakon njegove smrti bivši studenti imaju samo riječi hvale za ovog prvenstveno odgajatelja, a kasnije profesora, sa kojim su prolazili kroz studentske dane, međutim i sadašnji studenti, iskazuju žaljenje zbog toga što ne mogu svoje studentske dane završiti uz ovog profesora.

Većina današnjih reprezentativaca u svim sportovima, je prošla ''kroz ruke'' ovog profesora, neki možda ne kroz fakultet, ali su imali priliku upznati se, i zatražiti neke savjete, koje je on uvijek vrlo rado dijelio, zaključuje se u tekstu koji je objavio Sport.ba