Snažan udar hladnoće koji je na područje Balkana stigao sa sjeveroistoka donosi snježne i kišne padavine ovih dana. Zbog porasta vodostaja rijeka, u nekim područjima Hrvatske i BiH sve je teža situacija, a mogla bi biti i gora...

Kako piše meteo servis AccuWeather, prve količine snijega koje su napadale početkom sedmice, u kombinaciji s temperaturama ispod nule trebale bi omogućiti formiranje tanjeg snježnog pokrivača i u gradovima i nizinama, pa se tako u gradovima poput Sarajeva ili Beograda očekuje da bi moglo pasti od 2 do 8 centimetara snijega, a u Bukureštu (Rumunija) tokom utorka čak i do 20 centimetara!

Međutim, mnogo «ozbiljnije» snježne padavine očekuju se u srijedu i srijedu navečer, na područjima od planina Crne Gore i BiH do Kosova, južne Srbije, sjevera Bugarske i juga Rumunije! U četvrtak bi snijeg još možda i više nastavio padati, posebno kada je u pitanju sjever Albanije i Makedonije.

Snijega bi ponegdje moglo pasti između 15 i 30 cm, a u gorju čak i do 90 centimetara! Prestanak padavina očekuje se u petak.

Gradovi s najvećim rizikom, prema AccuWeatheru, su Sarajevo, Niš i Bukurešt.

POVEZANO
Jahorina snijeg 24/10/2017OBILAN SNIJEG MOGUĆ I U GRADOVIMA: Slijedi 7 dana zimskih hladnoća usred proljeća!? (FOTO)