Uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja 2017. organizirala je 15.04.2017. godine, u klubu «SSH» na Čengić Vili (Sarajevo), Udruga za promociju i kulturne djelatnosti Libertas, uz partnere projekta: Udruženje Facultas za prosperitet mladih, Udrugu organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo i klub «SSH».

- Katolici i pravoslavci cijelog svijeta, pa i Bosne i Hercegovine, sutra trebaju proslaviti Uskrs odnosno Vaskrs. Uz Uskrs se vežu brojni tradicijski običaji; među njima su i bojanje i tucanje jaja – to su najstariji uskrsni običaji. Jaje se smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti, pa se u nekim krajevima na natjecanjima u tucanju jaja prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina ili ne. Jedan od razloga zašto smo odlučili organizirati ovaj turnir jest druženje, okupljanje prijatelja i slavljenje Uskrsa i Vaskrsa. Ovo je odlična prilika da se radost podijeli i s našim susjedima. Cilj nam je njegovati, sačuvati i obogatiti tradiciju tucanja uskrsnih jaja, a poruka svega je da se trebamo što više okupljati oko manifestacija u lokalnoj zajednici i sudjelovati u tradicijskim običajima. Na Turniru je sudjelovalo 18 natjecatelja. Pobjednici, tj. prva tri mjesta, su dobili simbolične nagrade, a ostali su dobili utješne nagrade te su morali pojesti razbijeno jaje, izjavila je Ivana Krstanović, PR novinarka Udruge «Libertas».

- Drago mi je što se ovakve manifestacije održavaju u našem glavnom gradu BiH jer na ovaj način pokazujemo da u našem Sarajevu i dalje zajednički obilježavamo vjerske blagdane, što je oduvijek bilo u tradiciji ovoga grada, unatoč destrukciji vremena i bolesti društva, poručio je dr. sc. Marijo Pejić, pobjednik ovogodišnjeg Uskrsnog turnira u tucanju šarenih jaja 2017.

Istoga dana, u okviru Turnira, s početkom u 20:00 sati, u klubu «SSH» planiran je i blagdanski kulturno-umjetnički program, u kojem trebaju nastupiti Pedagoško-glazbena skupina «Pravo lice», koju čine prof. dr. Besim Spahić, dr. sc. Marijo Pejić, producent Adnan Kršlak, pjesnik Dino Porović, profesor gitare Enes Ibričević i Ivana Krstanović, te članovi Udruženja «Planet Poezija». Grupa «Pravo lice» tom prigodom namjerava promovirati skladbe sa svog albuma «Tvoje pjesme» te izvesti poznate domaće i inozemne pop-rock hitove.

(Doznajemo.com)