Kulturno-zabavna manifestacija za studente pod nazivom «Gaudeamus igitur 2017» održana je sinoć u Sarajevu, povodom početka nove akademske 2017./2018. godine.

U okviru muzičkog programa ove manifestacije nastupili su magistri i doktori znanosti te univerzitetski profesori, koji muziku prakticiraju kao hobi te kulturni djelatnici, koji su se također predstavili publici u ulozi muzičara.

Voditeljica programa bila je Ivana Krstanović, a u programu su učestvovali: prof. dr. Zlatan Sarić, «doktor za rock and roll» Sretko Vujić, prof. dr. Kasim Tatić, Pedagoško-glazbena skupina «Pravo lice»: prof. dr. Besim Spahić, dr. sc. Marijo Pejić, prof. Enes Ibričević, prof. Dino Porović, prof. Ivana Krstanović i prof. Tamara Čapelj te grupa STILL CRAZY: doc. dr. Saša Leskovac, prof. dr. Asim Mujkić, prof. dr. Haris Cerić i «doktor za bubanj» Mirza Duran.

- Na kulturno-zabavnoj manifestaciji 'Gaudeamus igitur 2017' zajedno su nastupili univerzitetski profesori, magistri i doktori znanosti te društveni djelatnici koji muzičku djelatnost ne obavljaju kao trajnu samostalnu profesionalnu djelatnost, već kao povremenu muzičko-scensku djelatnost i hobi. Na ovoj manifestaciji promotivnog karaktera, profesori i znanstveni djelatnici predstavili su se studentima u ulozi pjevača i instrumentalista, izvodeći kompozicije širokog žanrovskog spektra – od glam rocka, 'southern' rocka, bluesa, klasičnog soula, post-punka do šansona i domaćih muzičkih evergreena. Univerzitetski profesori su na ovaj način također imali edukativnu funkciju prema mladima, jer ukazuju na nešto što je dobro i što valja, baš kao što to rade na predavanjima iz svojih predmeta. Ukazuju na nešto što ne bi smjelo biti zaboravljeno, na tradiciju urbanog i kosmopolitskog izričaja, izjavio je dr. sc. Marijo Pejić, autor projekta.

(Doznajemo.com)