Sinoć je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu održana promocija knjige «Adem zvani Krst» književnika Mirsada Pašovića. Voditelj je bio novinar Enver Šadinlija, o knjizi je govorio direktor izdavačke kuće «Dobra knjiga» (u čijem izdanju je knjiga i izašla) Izedin Šikalo, a odlomke iz knjige čitala je Ivana Krstanović.

Ova knjiga je Pašovićev peti roman u kojem je opisan život čovjeka čije su nevolje počele odlaskom u popravni dom. Priča je to o ljubavi – onoj pravoj, dječjoj, i koja traje do starosti, o odnosu društva, familije, odbačenih, o teškom siromaštvu i glamouru, o moći i propadanju. Autor je kroz ovo djelo, na jedinstven način, «kriminalca» prikazao kao pozitivnog čovjeka.

Promocija knjige Mirsada Pašovića jul 2019 1

«Inspiriran nesretnom sudbinom jednog čovjeka, kojeg sam upoznao, morao sam jednostavno da napišem knjigu. Ovo je balkanska bajka po istinitoj priči. Roman govori o nevjerovatnoj sudbini čovjeka koji je, braneći čast, završio u popravnom domu. U domu ništa dobro nije naučio, naprotiv. Nepravda ga je u životu vodila dalje, otjerala ga odavde, obišao je Europu. Njegova snaga i inteligencija dovele su ga u vrh europskog kriminala. Koliko god se borio da ne upadne u kriminal, uvijek je, spletom okolnosti, završavao u tim krugovima. Kroz knjigu se provlače raznovrsni likovi – od vrhunskih mangupa do životnih nesretnika, od najvećih lopova do netalentiranih kopija, od Boga obilježenih likova koji pokušavaju cijeli život biti uspješni pa upadaju u originalne i smiješne situacije», naveo je autor knjige.

Promocija knjige Mirsada Pašovića jul 2019 1

Značaj knjige ovakve tematike na promociji je istaknuo i voditelj Enver Šadinlija.

«Knjige poput ove su knjige koje drže pažnju. To su knjige o životu, knjige iz života sa stvarnim ljudima. Ova knjiga, koja prati životni put i sudbinu glavnog junaka, i koja nam šalje snažne životne poruke, može poslužiti svima koji je pročitaju da u nekoj fazi života prepoznaju sebe», naglasio je Šadinlija.

Promocija knjige Mirsada Pašovića jul 2019 1

Izedin Šikalo, direktor izdavačke kuće «Dobra knjiga», naveo je da je ova knjiga po mnogočemu posebna i da se stvarno čita u dahu: «Ono što život može napisati je nevjerojatno, a taj životni put glavnog lika Adema, ta njegova sudbina prošla je kroz Mirsadovo pero i mislim da je on to uradio na briljantan način. Ovo djelo zaslužuje svaku pohvalu i preporučujem vam svima da ju pročitate».

Autor knjige Mirsad Pašović je također istakao da je ovom knjigom ispunio sebi zadani cilj, a to je da čovjeka iz kriminalnog miljea čitatelj na kraju knjige doživi kao pozitivnu osobu, jer ga je upravo sudbina ovoga čovjeka – koji je još uvijek živ – i natjerala da napiše ovu izvanrednu priču.

Promocija knjige Mirsada Pašovića jul 2019 1

(Doznajemo.com)