Hava je prošle godine 20. 7. ukopala šest sinova i supruga, čije su kosti pronađene u masovnoj grobnici Tomašica.

Promotori poeme su bili Ferid Krak, menadžer projekta, Dževad Ponjević, prof. bosanskog jezika, Elmedina Muftić, publicistkinja i Admir Muhić, autor poeme.

Navedeno je da autor poeme, Admir ef. Muhić, ostavlja trajni dokument, opomenu, svjedočenje o bolu majke Have Tatarević iz Zecova kod Prijedora kojoj su u jednom danu ubili šest sinova i supruga, u sedmom mjesecu 1992. godine. Pronađeni su nakon 22 godine u najvećoj do sada otkrivenoj masovnoj grobnici, u Tomašici kod Prijedora.

– Čini mi posebnu čast što promoviramo knjigu u glavnom gradu BiH, što u Sarajevu možemo govoriti o ovoj planetarnoj istini, istini o Havi koja je simbol svih majki – rekao je autor.

Muhić kaže da je poema koju je napisao upućena svima nama živima, ali da su to ujedno i riječi koje trebaju svjedočiti o užasima koje su doživjele stotine majki i kada nas više ne bude među živima.

Mehmet Akif Yaman, direktor centra “Yunus Emre”, prisutnima je kazao da je promocija knjige jedan od načina da i ovaj kulturni centar da svoj doprinos u tome da se genocid u Prijedoru nikada ne zaboravi.

Za ovu prigodu u centru “Yunus Emre” operna diva Lejla Jusić je izvela pjesmu “Kad procvatu behari”.

Admir Muhić Hava promocija