Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo organizirala je proteklog mjeseca radionicu izrade blagdanskih ukrasa od reciklažnog otpada, za koje su sudionici donijeli od kuće otpad kao materijal za rad. U radu kreativne radionice učestvovali su mladi kreativci i članovi nekoliko udruga, uz pomoć roditelja, nastavnika i stručnjaka.

Koristeći stare novine, časopise, letke, plakate, odbačene industrijske predmete i materijale poput čepova, PVC kesa, boca, voska i folija, sudionici radionice izradili su, prema svojim senzibilitetima i kreativnim porivima, različite unikatne predmete.

U okviru radionice održano je predavanje "Otpad kao resurs" - značaj i način odvajanja otpada i njegova reciklaža, kao i ponovna upotreba. Govorilo se o razdvajanju selektivnog otpada, upravljanju otpadom, zaštiti i očuvanju okoliša važnosti recikliranja te kako napraviti kompostište.

Po završetku radionice, organizirana je izložba na 18. festivalu božićnih pjesama, narodnih igara i običaja "Kao nekad pred Božić 2017" u Sarajevu, na kojoj su učesnici izložili svoje radove. Za sve učesnike radionice upriličen je prigodan kulturno-zabavni program. Projekt je podržalo Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo.

(Doznajemo.com)