Migranti smješteni u parku pored sarajevske Vijećnice iz brojnih razloga su se odlučili na opasan i dalek put prema zemljama EU. Na put su krenuli iz Sirije, Afganistana, Pakistana, ali i drugih zemalja azijskog i afričkog kontinenta. Cilj je jedan - pronaći mjesto sigurno za život njih i njihove familije.

Među njima i djevojčica Shabnnam Kheyrkhah (8) iz Afganistana koja boluje od leukemije i za koju su smještaj, topao obrok i liječenje od životne važnosti.

Njena sedmočlana porodica koju čine roditelji, tri brata i sestra prije sedam dana je došla u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom vikenda pregledali su je doktori iz općine Hadžići i ustanovili kako je djevojčici hitno potrebno liječenje i prostor na kojem neće biti mnogo ljudi, odnosno da bude premještena iz parka.

Njen otac Javeed za `Anadolu Agency` izjavio je kako je djevojčica bila na pregledu u Afganistanu, ali da joj ljekari nisu pomogli.

- Svi ljekari su rekli kako ona mora biti na nekom mjestu na kojem nema mnogo ljudi. Mora boraviti na mirnom mjestu. Trenutno imam lijekova za nju, kada ih nestane moram kod doktora, izjavio je Kheyrkhah, koji je zahvalan na svemu što ljudi u Bosni i Hercegovini čine za njih.

Sretan je zbog svakog oblika pomoći njegovoj kćerki.

Opasnosti u kojoj se nalazi djevojčica svjesna je i volonterka Denisa Steffen, koja se već uključila u pronalazak pomoći Shabnnam.

- Prekjučer su bili ljekari iz Doma zdravlja iz Hadžića. Doktor je rekao da je za nju opasno da sjedi, da leži u parku, jer ona slučajno ako bi dobila temperaturu, njeno bi se stanje totalno pogoršalo i do toga ne smije da dođe, objasnila je Steffen.

Istakla je kako djevojčica koja boluje od leukemije treba biti smještena u bolnicu, imati topao obrok što je presudno kako ne bi opao imunitet. Dodala je kako su ljekari upozorili da je situacija u kojoj se djevojčica nalazi ozbiljna.

Bolesna djevojčica iz Afganistana Sarajevo 1

(Doznajemo.com)