Melika Salihbeg Bosnawi, poznata bosanskohercegovačka književnica i intelektualka, preminula je u petak 18.08..2017. godine u 73. godini života.

Rođena je u Sarajevu, 10.01.1945. godine. Osnovnu školu i Prvu Klasičnu gimnaziju završava u rodnom gradu, a na Sveučilištu u Zagrebu studira na Fakultetu političkih znanosti, jedno vrijeme paralelno prateći studij Filozofije i Komparativne književnosti.

Post-diplomski studij iz Savremene filozofije, koji upisuje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, nastavlja slobodnim istraživanjem, kao stipendista Francuske vlade, na fakultetima Université Paris-X, Nanterre i Collège de France, Quartier Latin, Paris. Jednogodišnju stipendiju posvećuje radu na magistarskoj tezi pod naslovom “Ontologija moderne umjetnosti”.

Melika Salihbeg Bosnawi počinje (pod prezimenom Salihbegović) objavljivati 1971. godine, kad se po prvi put javlja esejem u časopisu “Izraz”.

Povezani sadržaj:

POVEZANO
Bakir Sebija JasminaIzetbegovićeva kćerka OTKRIVA PRAVU ISTINU: Evo šta je tačno u priči da sam dobila dijete sa Srbinom

Njena književna karijera bila je u stalnom usponu, bilježeći i nekoliko nagrada na ex-Yu konkursima (za filmski i tv. scenarij, novinsku priču). Pisala je i objavljivala pjesme, pripovijetke, eseje, scenarija, prevode, prepjeve i političke proteste u sarajevskim, zagrebačkim, beogradskim, ljubljanskim, časopisima i magazinima za književnost i umjetnost…

Našla se na suđenju na tzv. "Sarajevskom procesu", montiranom suđenju grupi muslimanskih intelektualaca.

Osuđena je na pet godina zatvora. Nije amnestirana već je puštena na uslovnu slobodu nakon 73 dana štrajka glađu.

Dženaza se treba obaviti u subotu, 19.08., u 17 sati na mezarju Ravne Bakije.

Sarajevski proces

NAJVEĆA TAJNA? Politički protivnici Alije Izetbegovića tvrdili su da ova žena krije najveću tajnu bivšeg predsjednika Predsjedništva R BiH i nesumnjivog bošnjačkog lidera s kraja prošlog stoljeća. Naime, oni su tvrdili da su Izetbegović i Melika Salihbeg Bosnawi početkom 1980-ih imali emotivnu vezu koju su, navodno, okrunili i šerijatskim brakom.

Ova tvrdnje nisu zvanično potvrđene i do danas su ostale kontroverzne.

(Doznajemo.com)