Zaboravljene sarajevske mahale vjerno oživljava kroz svoja umjetnička djela. Gotovo da se može čuti škripanje starih, drvenih prozora, a pažljivo spremljena turšija i smreka kao da mirišu sa otvorenih prozora. Kad ponestane pravih riječi, boja i kist pričaju uvijek neku novu neispričanu priču.

– Slikarstvo nije posao, već komunikacija sa svijetom, to je ljepota, poznavanje sebe i svog naroda, mir i spokoj, ponekad bijeg od stvarnosti, ali opet povratak u prošlost. To je osmijeh stare majke koja pamti staru kuću i mahalu, lijepa riječ nenadanog prolaznika što vidi ono što mu je oku drago – kaže Misimović za NAP.

Nije samo Sarajevo ono što krasi zidove umjetničke galerije Misimović. Zelena polja i mrtva prirode, čamci, aktovi, cvijeće, samo je dio onoga što ovaj umjetnik poklanja svom gradu, ali i svima koji posjete galeriju. Ipak, kako kaže ono što mu je najdraže jeste izrada unikatnih magneta, na kojima su oslikane svaka od njegovih velikih djela. To su slike u malom formatu, pristupačne za sve generacije. Rađeni posebnom tehnikom, lijepljenjem srebrenih i zlatnih listića, svaki posebno na svoj način dočarava sliku grada, ali i drugih umjetničkih djela.

Magneti su postali prava senzacija, posebno za turiste koji s ponosom kupuju ovakav suvenir grada.

Armin Misimović rođen je 1961. godine u Sarajevu. Samostalno je izlagao u Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i BiH. Veliki broj djela nalazi se u privatnim kolekcijama širom svijeta, a tehnika kojom radi je ulje na platnu.

Prema riječima ovog umjetnika, posebno zadovoljstvo je raditi po narudžbi, jer u tom slučaju onaj koji naručuje ima puno povjerenje u vas, a vaše je da na pravi način osmislite jedno takvo umjetničko djelo, te ga stoga ne smijete iznevjeriti.

Na pitanje koje je za njega najznačajnije i najvrjednije do sada urađeno djelo, Armin odgovara da je teško nekoj slici umanjiti značaj, zbog toga što je za izradu svake slike potrebna duša, koncentracija i određena doza ozbiljnosti.

– Svaka slika se radi sa posebnim osjećajem i emocijom, sve su to moja djeca. Svaka slika je priča za sebe, te se nikad ne može naslikati isto – kaže ovaj umjetnik.

(Doznajemo.com/NAP)