Po nalogu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, pripadnici MUP-a KS su u petak u Sarajevu uhapsili Amira Zukića, generalnog sekretara SDA, zbog navodne korupcije pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Zukić je, je uhapšen u nastavku akcije "Bosna". Na teret mu stavljaju krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, primanje dara ili drugih oblika koristi i trgovina utjecajem.

Pored Zukića je, priveden je i njegov vozač Seid Fazlagić, zbog navodnog krivičnog djela pomoć osumnjičenom nakon počinjenog krivičnog djela. 

Zukić i Fazlagić nakon saslušanja u službenim prostorijama MUP-a KS, trebaju biti predani u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Nakon njihovog ispitivanja, tužilac treba odlučiti da li će za njih eventualno zatražiti mjeru pritvora. 

U osmom mjesecu pošle godine, u sklopu predmeta "Bosna" uhapšeni su izvršni direktor za distribuciju "Elektroprivrede BiH" Esed Džananović, glavni tehničar ORL odjela u KCUS-a Safet Bibić, kao i umirovljeni tuzlanski poštar Ramiz Karavdić, te Nedžad Trako i njegov sin Senad Trako, zastupnik BPS-a Sefer Halilović u Skupštini ZDK.

Kako je tada navedeno iz Tužilaštva, oni se terete da su, kao kriminalna grupa, zahtijevajući novac ili druge oblike koristi, određene osobe zapošljavali u javna preduzeća, odnosno u zdravstvene i školske ustanove u FBiH.

U akciji su tada pretreseni objekti na više lokacija među kojima i prostorije zgrade "Elektroprivrede" u Sarajevu.

IMOVINSKI KARTON. Centar za istraživačko novinarstvo ranije je izvještavao o imovini ovog uglednog člana SDA. Prema izvodima iz baze CIN-a, Zukić je prijavio da je vlasnik kuće u Sarajevu, vikendice te zemljišta od 50.000 m2 u Rogatici. Sa suprugom Elmom dijeli vlasništvo nad kućom u Sarajevu, dok Elma ima kuću u Dubrovniku i 50.000 m2 zemljišta u Trebinju.

Zukić je izjavio novinarima CIN-a da supruga Elma ima 25.000 KM ušteđevine, međutim, to nije prijavio u imovinskom kartonu. Zukić nije prijavio ni prihod od izdavanja nekretnina o kojem je, također, govorio novinaru CIN-a. Međutim, iznos ovog prihoda Zukić nije otkrio.

U imovinskom kartonu 2010. godine je prijavio tri kredita u ukupnom iznosu od 450.000 KM. Izjavio je da ih je koristio za izgradnju kuće. Ove kredite je vratio, a za CIN je dodao da je podigao nove u iznosu od 49.000 KM.

Kompletne imovinske kartone danas uhapšenog Zukića potražite OVDJE.