Udruga «Libertas» realizirala projekt «NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA I ODRŽAVANJE KREATIVNO-TEHNIČKIH RADIONICA ZA UČENIKE S TEŠKOĆAMA U UČENJU I RAZVOJU OSNOVNOŠKOLSKE DOBI U 2019. GODINI»

Udruga «Libertas» iz Sarajeva je proteklog tjedna okončala realizaciju projekta «NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA I ODRŽAVANJE KREATIVNO-TEHNIČKIH RADIONICA ZA UČENIKE S TEŠKOĆAMA U UČENJU I RAZVOJU OSNOVNOŠKOLSKE DOBI U 2019. GODINI», pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

U okviru ovoga projekta učestvovalo je 80 učenika, a realizirana su sljedeća tri programa:

1. Natjecanje mladih tehničara u područjima tehničke kulture, na kojem su učestvovali talentovani učenici viših razreda osnovnih škola, a koje je dalo doprinos promociji tehničke kulture, popularizaciji raznovrsnih tehničkih disciplina, afirmaciji darovitih učenika te razvoju njihovih tehničkih kompetencija i kreativnosti.

2. Kreativno-tehničke radionice za učenike s teškoćama u učenju i razvoju osnovnoškolske dobi, koje su provedene u jedanaestom i dvanaestom mjesecu 2019. godine. U radionicama su sudjelovali i učenici osnovnoškolske dobi bez posebnih potreba, radi njihove zajedničke komunikacije, druženja i učenja. Radionicama su bila obuhvaćena raznovrsna područja te objedinjene rehabilitacijsko-terapeutske aktivnosti i sadržaji socijalnog karaktera. Voditelj radionica bio je Emir Arnautović.

3. Izložba radova učesnika navedenih radionica osnovnoškolske dobi nakon završetka rada u radionicama, za sve učesnike je upriličen prigodan božićno-novogodišnji kulturno-zabavni program. Po završetku radionica, u okviru Festivala «Kao nekad pred Božić 2019», u «Domu mladih» u Sarajevu je organizirana izložba na kojoj su učesnici izložili svoje radove nastale za vrijeme trajanja radionica.

Ovaj projekt obuhvaćao je suradnju s roditeljima, te suradnju i razmjenu iskustava s Udruženjem za podršku ideja «Skakavac». Udruga «Libertas» podijelila je novogodišnje paketiće članovima Udruženja «Skakavac» te ekipi djece iz Zavoda «Mjedenica», koji su učestvovali u kreativno-tehničkim radionicama.

«Potreba za realizacijom ovoga projekta bila je promocija tehničke kulture i socijalne inkluzije, stvaranje uvjeta za uspješnu budućnost darovite djece i djece s posebnim potrebama u lokalnoj zajednici, kroz razvijanje njihovih kapaciteta, kako bi postali društveno angažirani i aktivno uključeni u svojim lokalnim zajednicama. Kroz sadržaje naših programa želimo pomoći darovitim učenicima, ali i učenicima s posebnim potrebama, da zauzmu svoje pravo mjesto i odgovornost u društvu, kao aktivni i kreativni građani, te sudjeluju u izgradnji otvorenog društva gdje postoje jednaki standardi za sve», izjavio je Pavao Zornija, predsjednik Udruge «Libertas».

(Doznajemo.com)