Sedamnaesto izdanje mozaičkog magazina uživo «Duga Presshura» o temi «Utjecaj dječjih pjesama i festivala na razvoj, emocije i socijalne vještine kod djece», održano je jučer u sali hotela «Delminium» u Sarajevu. Mozaički magazin «Duga Presshura» organizira Udruga «Libertas», pod pokroviteljstvom Fondacije Schüler Helfen Leben.

Urednica i voditeljica programa bila je Ivana Krstanović, a gosti/uvodničari: Minja Subota, kompozitor, TV voditelj i autor emisije za djecu «Muzički tobogan» iz Beograda, Mario Meršnik, profesor glazbe i direktor festivala «Ja sam tvoj drug» iz Požege, Lado Leš, skladatelj, aranžer i producent iz Novog Sada, Ana Klepić, skladateljica, tekstopisac i dirigentica Dječijeg hora «Zvjezdice» iz Podgorice, Mirela Gašpert Bertić, predsjednica Organizacijskog odbora Međunarodnog festivala dječje pjesme «Čarobna frula» iz Zagreba, Svetlana Ceca Milić, skladateljica, tekstopisac i umjetnička voditeljica Dečjeg hora «Čuperak» i Internacionalnog festivala muzike «Ta se pesma ljubav zove» iz Kikinde, te dr. sc. Marijo Pejić, autor Festivala «Lino-Fest» iz Sarajeva.

«Na ovim prostorima postoji jako puno sjajnih ljudi, izuzetno talentovanih, i zašto ne bismo radili autentične programe, kreativne, koji i poučavaju djecu i odrasle, jer ne smijemo zaboraviti na didaktičku ulogu televizije. Pa da onda te programe prodajemo vani, a ne da se bavimo samo kopiranjem nekih formata koji su svugdje u svijetu isti i koji nisu kvalitetni. Mislim da bi emisija 'Muzički tobogan' besprijekorno mogla funkcionisati i danas. Tehničke mogućnosti neuporedivo su veće, a mislim da djeci trebaju takvi sadržaji i takve emisije. Nekada je bilo sve to puno teže realizovati, uključiti sve te studije, tonske i praktične mogućnosti realizacije, nisu postojali svi ti plesni studiji, a danas ih ima toliko koji osvajaju nagrade na raznim festivalima i takmičenjima, sve je to drukčije koncipirano. Puno je talenata izašlo iz emisije 'Muzički tobogan', koja je uspjela spojiti svjetove muzike i poezije. Emisija je išla po sistemu da su učestvovale tri škole sa svojim timom i bilo je tu šest igara, plus na kraju igra iznenađenja. Bio je tu pravi veliki orkestar, te pravi studio, što je bila novost budući da su se dječiji programi snimali u školama i dvoranama», prisjetio se legendarni Minja Subota, kompozitor, TV voditelj i autor emisije za djecu «Muzički tobogan» iz Beograda.

Govoreći o stvaralaštvu za djecu, Minja Subota je istakao: «Tekst pjesme za djecu mora biti zanimljiv i duhovit, mora inspirisati kompozitora, mora biti nešto što će djeca pjevati u vrtiću, školi, na izletima. Danas bi svi htjeli u razna udruženja pisaca, književnika, a iako se pjesme za djecu stvaraju u velikom broju, većina njih nije pamtljiva, i vrlo se lako zaboravi...»

Profesor glazbe i direktor festivala «Ja sam tvoj drug» iz Požege, Mario Meršnik, naveo je da su festivali dječje pjesme bitni za afirmaciju i razvoj talenta dječjih solista te njihovo uključivanje u kulturni i društveni život, a kompozitor, aranžer i producent iz Novog Sada Lado Leš mišljenja je da autori moraju birati pjesme u skladu sa starosnom dobi izvođača, odnosno prilagoditi ih njihovom emotivnom svijetu, jer je to vrlo bitno za pravilan razvoj estetske ličnosti djeteta.

«Međunarodni dječji festival 'Čarobna frula' u Zagrebu je solistički festival dječje pjesme, koji je izuzetno značajan za razvoj djece. Namijenjen je djeci, solistima u dobi od 3-15 godina, koja uživo na festivalu izvode kvalitetne originalne autorske dječje pjesme prilagođene svom uzrastu. Festival je ponikao iz dječjeg zbora Kikići i genijalci», navela je Mirela Gašpert Bertić, predsjednica Organizacijskog odbora Međunarodnog festivala dječje pjesme «Čarobna frula» iz Zagreba.

Kompozitor, tekstopisac i dirigentica Dječijeg hora «Zvjezdice» iz Podgorice, Ana Klepić, smatra da je članstvo u horovima vrlo bitno za razvoj talenta i profesionalnih navika djece te da je dječiji hor «Zvjezdice» iza sebe ostavio zavidan broj popularnih dječjih pjesama te u svijet muzike uveo mnoge mališane i iznjedrio veliki broj danas poznatih pjevača i muzičara.

Svetlana Ceca Milić - kompozitor, tekstopisac i umjetnička voditeljica Dečjeg hora «Čuperak» i Internacionalnog festivala muzike «Ta se pesma ljubav zove» iz Kikinde – naglasila je da djeca moraju biti satisfakcija i vječita inspiracija. «Mora se puno raditi s djecom. To nije samo rad voditeljice i pedagoga, nego i rad djece i njihovih roditelja», dodala je Milić.

«Festival dječje pjesme Lino-Fest iz Sarajeva je za svoj jedinstveni autorski koncept dobio nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada u BiH, Republici Hrvatskoj i Srbiji, a jedinstven i prepoznatljiv je po tome što, osim zabavno-glazbenog dijela, u kojem se izvode nove autorske skladbe za djecu, sadrži i edukativni (dijaloški) i baletni dio», podsjetio je dr. sc. Marijo Pejić, autor Festivala «Lino-Fest» iz Sarajeva.

(Doznajemo.com)