Sarajevska muzička scena je u tuzi nakon što je potvrđena vijest da je preminuo Esad Arnautalić, jedan od ljudi koji stoje iza čuvene sarajevske pop-rock škole.

Roden je 28.02.1939. u Sarajevu. 

Početkom `60-ih počinje raditi u Radio Sarajevu, kao muzički urednik i producent i već tada je jedan od ključnih muzičkih stručnjaka koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom, umjesto tadašnjeg uobičajenog kopiranja i prepjeva svjetskih pop hitova, širom otvorili vrata prvoj generaciji buduće `sarajevske pop škole`, medu kojima su Indexi postali pioniri i njeni rodonačelnici.

Esad Arnautalić

Esad Arnautalić je utemeljio festival zabavne muzike Vaš šlager sezone i prvi je izveden u Sarajevu, 06.04.1967. godine, da bi Šlager već za nekoliko godina stao uz bok s ostalim velikim festivalima u zemlji, afirmirajući prvenstveno originalne bh. autore i izvođače. Kao prvi čovjek ovog festivala Esad Arnautalić je ostao sve do `90-ih.

Prvi i, moguće je, najvažniji doprinos Esada Arnautalića razvoju bh. muzičke scene je formiranje Muzičke produkcije Radio Sarajeva 1962. godine, koja je postala temelj autentične domaće muzičke produkcije. Sredinom `80-ih, kao jedan od njenih bisera, Esad Arnautalić realizira vlastite originalne projekte "Muzika raspoloženja", orkestarske obrade klasike i klasika popularne muzike.

Posebnu vrijednost Esada Arnautalića kao kompozitora, osim brojnih popularnih šlagera, cini muzika za djecu, a iz tog opusa dovoljno je navesti samo jednu pjesmu – "Djeca su vojska najjača", temu koja je doživjela brojne izvedbe i prihvaćena kao svojevrsna himna muzičkog stvaralaštva za djecu.

Napokon, Esad Arnautalić je autor značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove "Miris dunja", "Ovo malo duše", "Azra" i "Savršeni krug".