Sarajka Saliha Kulenović, koja je zbog zaraze novim koronavirusom zadržana na liječenju u izolatoriju na Podhrastovima, upozorila je sve one koji sumnjaju da bolest COVID-19 postoji!

Na svom Facebook profilu napisala je kroz koju je agoniju prošla od kada je dobila temperaturu te kako joj se iznenada stanje veoma pogoršalo.

- Za sve one koji ne vjeruju da korona postoji, evo jedna slika iz bolnice. Poslije devet dana borbe s temperaturom, koja me popustila tek danas, uz injekcije, imam snage da nešto napišem. Ova bolest je toliko teška i podmukla, hinjski polahko te lomi dok te na kraju ne uništi i totalno te iscrpi, uzimajući zadnji atom snage. Ja sam se pridržavala svih mjera i opet sam se razboljela – piše Kulenović.

TEŠKA BOLEST. Istaknula je da želi da svojim primjerom pokaže da bolest zaista postoji i da je izuzetno teška.

- Moji simptomi su se pojavili u ponedjeljak navečer, dobila sam groznicu, treslo mi se cijelo tijelo da bi mi u utorak ujutro bilo malo bolje, oko 37,5, i mislila sam da je prehlada. Stanje mi se pogoršalo u srijedu navečer s izuzetno visokom temperaturom. Javila sam se odmah doktoru u četvrtak, uslikali su mi pluća i testirali me. Dobila sam upalu pluća u roku od samo dva dana. Kod kuće sam bila do subote, uz terapiju koju sam dobila kad su mi slikali pluća, međutim kolabirala sam i morala sam u bolnicu. Imala sam sve simptome. Kod nekoga se pojave svi, a kod nekoga samo neki. Simptomi su vrtoglavica, temperatura, bolovi u nogama, neki trnci koji nikad ne prestaju, mučnina, ali ona najgora, dijareja, bolovi u glavi, krstima, u plućima, kašalj, gubitak čula okusa i mirisa. Ja sam imala svaki. Ne možete se sabrati niti povezati sa sobom, kao da ste u nekoj vrsti agonije i bunila, temperaturu imate non-stop, skinete je na tri-četiri sata i eto je opet. Još sam ja umjereno težak pacijent, ne mogu ni zamisliti kako je ovim težima – navela je pacijentica.

JAVITE SE DOKTORU. Navela je da ovo stanje ne bi poželjela ni najgoem neprijatelju.

- Ako vam se, ne dao Bog, desi neki od simptoma, odmah se javite doktoru, nemojte odlagati, najbolje da se odmah liječite, nemate se čega bojati. Za uvjete u bolnici nemam riječi, ja sam sama u sobi, ovo osoblje izolatorija Podhrastovi, doktorice, doktori, medicinske sestre, tehničari, ostalo osoblje, takvi su heroji, moji heroji će biti zauvijek. Toliko su dobri ljudi - insani, a onda sve ostalo. Prema svakom pacijentu isto pažnje i ljubavi, obilaze vas non-stop i rade sve da vam olakšaju stanje. U svakom trenutku su tu za sve što vam treba. Hvala svom osoblju do neba, ne mogu im se nikad odužiti, ali mogu u dovama. Ja se polahko oporavljam i nadam se da ću ubrzo uz Božiju pomoć ozdraviti. Čuvajte se, molim vas, ovo nije obična gripa, nego teška i komplikovana bolest, ali za koju postoji liječenje, zato molim vas, ako vas uhvati, odmah se javite doktoru, ne odlažite ništa – stoji u objavi Kulenović