Prije dva dana na svojim stranicama BH Telecom objavio je vijest o testiranju 5G mreže, a vezano uz 17.05., koji se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva (WTISD).

- Ove godine, simbolično na Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva, želimo istaknuti kako smo proveli testiranje 5G mreže - naveli su iz spomenute kompanije i dodali:

- Posebna vrijednost ovog testiranja je u činjenici da je  5G tehnologija testirana u multivendorskom okruženju i sa najsavremenijom opremom, te da su naši inženjeri i pored izuzetno složenih okolnosti rada u okvirima globalne pandemije, poštujući sve propisane mjere sigurnosti, za kratko vrijeme po uvođenju 4G mreže uspjeli pustiti u aktivan rad i 5G mrežu. Izvršeno je mjerenje jačine EM polja po referentnoj metodologiji u okolini 5G i pridružene 4G bazne stanice. Izmjerene vrijednosti su bile unutar referentnih i u skladu sa najstrožijim svjetskim normama i standardima.

Dolazak 5G mreže za BH Telecom znači otvaranje novih poslovnih mogućnosti. Brzine koje smo izmjerili od 1,4 Gbps daju osnov za ostvarivanje partnerstava s drugim srodnim industrijama radi kreiranja specijaliziranih rješenja za naše korisnike... Postoji neograničen broj servisa koji će se oslanjati na 5G mrežu. Očekuje se da će rane implementacije 5G mreže dovesti do poboljšanja fiksno-bežičnog i mobilnog širokopojasnog pristupa (MBB). Na taj način stvorit će se preduslovi za prijenos videa veće kvalitete, korištenje virtuelne realnosti na mobilnim uređajima, gadgeta poput pametnih naočala, te povezivanje velikog broja uređaja. Imajući u vidu tržišne trendove, 5G će omogućiti gigabitne brzine na cijelom području Bosne i Hercegovine, što je osnovni preduslov za smanjivanje digitalnog jaza između urbanih i ruralnih sredina. Izgradnja optičke infrastrukture u ruralnim sredinama vršit će se kombiniranjem 5G tehnologije i optičkog transporta uz realizaciju usluge fiksno-bežičnog pristupa (FWA).

POVEZANO
5G mreža ilustracijaDA LI JE 5G MREŽA OPASNA ZA LJUDSKO ZDRAVLJE? Evo šta je u najnovijim istraživanjima!

Odgovorili su i na pitanje kada će BH Telecom uvesti 5G?

- BH Telecom educira kadrove, te usklađuje nabavku novih tehnologija sa zahtjevima 5G mreže. Širenje 5G mreže će uslijediti u BiH onda kad korisničke potrebe za brzinama i mogućnostima 5G mreže budu iskazane, a usklađeno sa propisima nadležnih ministarstava i državnog regulatora koji između ostalog upravljaju frekvencijskim spektrom. Ne treba zanemariti činjenicu da obim investiranja u 5G mrežu zahtijeva multimilionska sredstva. Naša želja je da se i na tržištu i u regulativi što prije omogući klima i uvjeti kako bismo nastavili sa tehnološkim napretkom, za koji smo i demonstrirali spremnost.

POVEZANO
Ranko Lasica sneg na +8DA LI JE JUČER IZNAD SRBIJE BAČEN "VJEŠTAČKI SNIJEG"? Građanin podijelio video, ima li istine u ovom

 Poznato je, naravno, da se oko pete generacije standarda bežičnog prenosa telekomunikacijskih podataka "pletu razne priče", a nije mali broj ljudi koji vjeruje u - ničim stručnim potkrijepljene - tvrdnje o nekakvim lošim djelovanjima ove tehnologije.

Ovo svjedoči i zanimljiv status jednog Bosanca kojeg smo pronašli na Internetu. Nije nam poznato je li riječ o šali ili autentičnom svjedočanstvu:

- 17.maj. Predvečer, prediftarsko vrijeme. Primijetio sam čudnu strukturu oblaka. Pozvao ženu. I ona je kazala da do sada nije vidjela ništa slično. Proveo sam poslije iftara jedno pola sata na balkonu. Nakon toga sam ušao u stan - nemoćan, malaksao i sa glavoboljom. Poslije mi je bila i mučnina. Trajalo je takvo stanje jedno tri sata. Prošlo je.
Danas sam doznao da je #bhtelecom tog dana vršio testiranja #5G mreže. Slučajnost ili ne?

POVEZANO
Oblaci Mostar 27/092018 0Oblaci u obliku SVEMIRSKIH BRODOVA pojavili se u četvrtak iznad Mostara i Hercegovine (FOTO)