Nakon što je nedavno puštena u rad obnovljena sarajevska žičara, pokrenuta je inicijativa za obnavljanjem još jednog simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine, a u pitanju je Zgrada željezničke stanice Bistrik u Sarajevu.

Taj objekat izgrađen je davne 1906. godine na tzv. memli strani grada na Miljacki, na padinama Trebevića. Od 2006. godine to je i nacionalni spomenik BiH, kojeg, međutim, sve više nagriza zub vremena. Uslijed neriješenih imovinsko-pravnih odnosa te nebrige, nekadašnji simbol Sarajeva prepušten je praktično sam sebi.

Bistrik stanica 0

U oronuloj zgradi danas u prilično neuslovnim prilikama živi nekoliko familija

Bistrik stanica 0

Željezničkoj stanici Bistrik u Sarajevu prethodile su godine izgradnje željeznica širom BiH, podsjeća bnn.ba. Prva pruga u BiH puštena je u saobraćaj prije skoro 150 godina, krajem decembra 1872. godine. Bila je to pruga normalnog kolosijeka od Banje Luke do Dobrljina, u dužini od 87 km, a nakon nje austrougarska vlast počinje intenzivniju gradnju željezničke mreže duž doline Bosne.

Prva željeznička kompozicija u Sarajevo ulazi 5. oktobra 1882. godine, a dovlači ga tada popularna lokomotiva «Rama».

Bistrik stanica 0

Ukupna dužina ove pruge iznosila je 270.117 kilometara. Nakon izgradnje Sjeverne pruge, gradi se Južna pruga koja se, s čak 99 tunela, gradila punih 15 godina.

Po završetku gradnje Istočne pruge, u Sarajevu se gradi zgrada željezničke stanice na Bistriku. Projekat za ovu zgradu je izradilo tadašnje Tehničko odjeljenje Bosanskohercegovačkih državnih željeznica.

Bistrik stanica 0

Izgrađena od cigle iz obližnje ciglane Augusta Brauna, ova je dvospratna građevina pod visokim kosim krovom sadržavala kancelarije za šefa stanice i željezničko osoblje te biletarnicu i čekaonicu i prizemlju.

Pored stanice se nalazio i mali objekat gdje su lokomotive podmazivane i snabdijevane vodom. 

Bistrik stanica 0

Stanica na Bistriku od tada postaje jedan od simbola grada na Miljaci, a posebno mjesto nalazi na razglednicama Sarajeva.

Bistrik stanica 0

Oni koji se sjećaju čuvenog filma Hajrudina Šibe Krvavca «Valter brani Sarajevo» iz 1972. godine, sigurno pamte i kadrove snimljene na bistričkoj stanici kada Valter sa saborcima zauzima lokomotivu legendarnog «Ćire», voza koji je do sredine sedamdesetih na ovu stanicu svakodnevno stizao i koji je mnogima do danas ostao u sjećanju.

Ukidanjem Istočne pruge 1973. godine, stanična zgrada Bistrik u potpunosti gubi svoj osnovni značaj. Posljednja lokomotiva koja je napustila peron Bistričke stanice bio je čuveni «Ćiro», početkom osmog mjeseca 1978. godine.

Bistrik stanica 0

Na ovoj stanici svojedobno je bio priređen svečani doček za druga Tita i njegovu suprugu Jovanku

Danas su od ovog naočitog kompleksa ostale samo ruševine, dok je na mjestu gdje se nalazila pruga izgrađena saobraćajnica u vidu gradske zaobilaznice.

Nikada nisu realizovane ideje da se ova zgrada pretvori u tehnički muzej. Objekat se danas koristi kao stambeni prostor, kako u svom glavnom dijelu (nekadašnjoj upravnoj zgradi), tako i u dijelu nadstrešnice (nekadašnji natkriveni peronski prostor). Stanična zgrada danas ima stambenu funkciju i pretrpjela je niz konstruktivnih zahvata, kako bi se dobilo pet stambenih jedinica za pet porodica, koliko ih danas živi u ovom objektu.

Bistrik stanica 0

Gospodin Mustafa Alić izradio je maketu originalnog izgleda Željezničke stanice na Bistriku

Bistrik stanica 0

Danas su od ovog naočitog kompleksa ostale samo ruševine i maketa

Bistrik stanica 0

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najavio je da bi u dogledno vrijeme mogla početi obnova ovog objekta – prvo rješavanjem pitanja sadašnjih stanara. On očekuje kako bi obnova mogla početi iduće godine.

U sve se uključio i Facebook, bolje rečeno pokrenuta je grupa Obnova Bistricke ljepotice, koja je za kratko vrijeme sakupila preko 1.500 članova.

- Pokrenula sam ovu grupu iz emotivnih razloga jer je moj dedo bio šef stanice, a otac u njoj proveo mladost, naravno u želji da se ovo prelijepo zdanje obnovi i vođena mišlju da bi većina Sarajevske raje to voljela i očekujem da će podržati – izjavila nam je Anesa Alić.

Bistrik stanica 0

Grupi se možete pridružiti na OVOM LINKU, a na priloženom YT videu od 20:16 možete pogledati kako je gospodin Mustafa Alić govorio o ovom objektu, u kojem je živio 30-tak godina.

(Doznajemo.com)