Sastanak predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem navodno je bio izuzetno plodonosan. Naime, prihvaćen je prijedlog da se grade obje ponuđene trase u kombinaciji autoput-brza cesta na relaciji Sarajevo-Beograd.

Naime, ključna tema sastanka bili su infrastrukturni projekti u BiH i Srbiji u kojima učestvuje i Turska, a glavna tema je izgradnja brze ceste Sarajevo-Beograd, za čiju izgradnju ideja postoji već godinu dana te se u međuvremenu razgovaralo o potencijalnim trasama.

POVEZANO
Jusko - Izetbegović 26/01/2018NA STOLU KARTE: Da li će cesta Sarajevo-Beograd ići preko Tuzle ili preko Goražda i Sandžaka? (FOTO)

Srbija je poručila još ranije da pristaje na bilo koju trasu te da je na BiH da se odredi. U samoj BiH su izdvojene dvije trase. Prva je ona koja bi Sarajevo i Beograd spojila preko Tuzle i Bijeljine, što podržava FBiH, ali i dio stranaka iz RS.

Drugu trasu, onu koja bi glavne gradove BiH i Srbije spajala preko Višegrada, odnosno istočne Bosne i nastavila se preko Vardišta na srpski autoput podržava vlast u entitetu RS.

Kako doznajemo na istanbulskom sastanku je prihvaćen prijedlog da se grade obje te trase i ona preko Tuzle i ona preko Višegrada, kojima bi se faktički zatvorio krug.

Važno je naglasiti da bi taj projekt u potpunosti trebala finansirati Turska, čije bi firme gradile brzu cestu, ali uz angažman domaće radne snage.

Koristio bi se tzv. BOT model, po principu izgradi-posjeduj-koristi-predaj, što bi u praksi značilo da će Turska u potpunosti snositi troškove izgradnje ceste, jedan određeni period naplaćivati korištenje, kao oblik koncesije i zatim to predati BiH i Srbiji.

S tim u vezi proizilazi da se BiH ne bi trebala dodatno zaduživati kada je u pitanju izgradnja brze ceste. Također, shodno terenu kojim će cesta prolaziti na određenim dijelovima to bi trebala biti brza cesta, a na nekim dijelovima i autoput.

Ono što je potrebno da bi sve to postalo operativno jeste da nadležni organi u BiH prihvate taj prijedlog.

Treba naglasiti da je predsjednik Srbije na trilateralnom sastanku u Istanbulu spomenuo i pitanje odnosa Bošnjaka i Srba, naglasivši da BiH više nikad neće imati problema zbog Srbije.