U turskoj seriji "Alija", koju emitira sarajevska televizija "Hayat", u najnovijoj epizodi prikazana je scena koja je mnogima "zapala za oko".

Naime, u jednom trenutku Bakir Izetbegović u vrijeme rata dolazi u stan majci Halidi koja ga, kao i svaka majka, brižno pita: "Sine, šta se desilo? Ti si ranjen?!", a on odgovara tješeći majku: "Majko, dobro sam. Ne brini!"

Uslijedile su kritike oko eventualne autentičnosti spomenute scene, jer kritičari Bakiru Izetbegoviću često spočitavaju da i nije baš pretjerano rizikovao svoj život tokom rata `90-tih, odnosno da je bio zaštićeniji u odnosu na ostale građane.

Navodno je u ranoj fazi rata učestvovao u nekim izviđačkim akcijama. Osim toga, autorima serije se zamjera da nije autentično ni to da je njegova majka, rahmetli Halida-hanuma, tokom rata uglavnom bila u Turskoj, dakle ne u Sarajevu.

Inače, serija "Alija" donosi priču o životu Alije Izetbegovića i obuhvata period od njegovog rođenja, mladosti u kojoj se zaljubio u suprugu Halidu pa sve do smrti, odnosno od 1944. do 2003. godine.

Serija ima šest epizoda koje traju po devedeset minuta, a snimana je u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu, Počitelju i drugim mjestima u BiH.

Aliju Izetbegovića u mladosti igra Burak Poyraz, a u starijim godinama Yurdaer Okur. Njegovu suprugu Halidu glumi Görkem Yeltan, sina Bakira Izetbegovića Berke Üzrek, snahu Sebiju Fatoş Kabasakal, a kćerku Sabinu Dilşad Çelebi.

Snimanje serije je realizirano u produkciji TRT-a i Sancak Medya. Režiju prve tri epizode potpisuje bh. reditelj Ahmed Imamović, nakon čega je rediteljsku palicu preuzeo njegov kolega iz Turske Omer Gokhan Erkut. Scenarij je pisao Ahmet Tezcan.

POVEZANO
Ana Bavrka momakKRAJ LJUBAVNE VEZE LIJEPE VODITELJICE "HAYATA": U otvorenoj ispovijesti priznala šta se desilo!

(Doznajemo.com)