Nakon što je jučer nepoznata osoba nacrtala "svastiku" na posmrtnici Želimira Altarca - Čička, a koja je bila istaknuta na kapiji Jevrejske opštine (JO) u centru Sarajeva, uslijedile su ošte osude!

Tako SDP Sarajevo, kako su naveli, "osuđuje vandalski čin crtanja nacističkog simbola na umrlicu sarajevske legende Čička".

- Sarajevski SDP najoštrije osuđuje vandalski i anticivilizacijski čin crtanja nacističkog simbola kukastog križa na smrtovnicu nedavno preminulog i istaknutog antifašiste i zaslužnog SDP-ovca Želimira Altarca Čička. Sarajevo je sredina koja mora imati nultu toleranciju na antisemitizam i slične pojave i koja mora najoštrije reagovati na pokušaj vraćanja Sarajeva u ralje fašizma.

Čičak, a i Sarajevo generalno, najmanje su zaslužili ovakav odnos, pa makar on dolazio od bilo kojeg neodgovornog pojedinca. Pozivamo istražne i organe gonjenja da što prije otkriju izvršioce i eventualne nalogodavce ovog gnusnog krivičnog djela i da ovakav čin adekvatno sankcionišu - navode iz ove stranke.

POVEZANO
Osumnjičeni Čičkova smrtovnica 1OVO JE MOMAK KOJI JE NACRTAO "SVASTIKU" NA ČIČKOVOJ UMRLICI: U pitanju 16-godišnjak

A u reakciji koju potpisuje gospodin Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo, navodi se:

- Jevrejska opština u Sarajevu oštro osuđuje današnji barbarski čin crtanja kukastog križa na smrtovnicu nedavno preminulog člana JO Sarajevo i počasnog građanina grada Sarajeva Želimira Altarca Čička.
Posebno nas zabrinjava da je neko, u doba jedne od najvećih kriza sa kojom se naše društvo do sada susrelo, na obavijesti o smrti jednog Jevreja koja je bila postavljena na kapiju Jevrejske opštine u Sarajevu, tokom praznika Pesah, usred dana, izvježbanim pokretom nacrtao kukasti krst.
Nadamo se da će Sarajevo, Grad i građani, ovaj neshvatljivi čin mržnje osuditi, a nadležni organi, brzom reakcijom, utvrditi identitet počinioca i njegov čin adekvatno sankcionisati.