Nedavni slučaj otmice bebe u Hadžićima pored Sarajeva izazvao je veliku pažnju javnosti. 28-godišnja Merhunisa Dedić, nakon što sa svojim suprugom nije ostala trudna, odlučila je da lažira trudnoću i pokuša uzeti tuđe dijete.

Na svu sreću, bebica je pronađena i vraćena roditeljima, a otmičarka će, kako se očekuje, biti ili sudski procesuirana ili upućena na liječenje.

POVEZANO
Privođenje Merhunisa DedićEVO ŠTA SE S MERHUNISOM DEDIĆ, otmičarkom bebe, dešava u zatvoru i kakva joj kazna prijeti!?

Međutim, jedan slučaj otmice djeteta u Bosni i Hercegovini završio je stravičnim zločinom. Do danas se pamti, iako je prošlo preko 50 godina...

Tako za Šefku Hodžić već decenijama kažu da je najmonstruznija žena ubica s Balkana ikad. Njenom jezivom zločinu zbog kojeg je bila osuđena na smrt strijeljanjem prethodio je težak život s mužem pijancem, koji ju je svojevremeno izbacio iz kuće jer nije mogla zatrudnjeti.

Vrijeme nakon Drugog svjetskog rata nije bilo povoljno za žene, posebno u siromašnim dijelovima zemlje, zabitim selima gdje nije bilo ni škole, pa tako ni Šefka iz sela Jusići u BiH nije završila ništa osim dvogodišnjeg kursa opismenjavanja.

Šefka se tako sa 17 godina udala za Nedžiba Hodžića 1960. godine. Prve godine braka nisu bile nasilne, ali šest godina kasnije brak je za siromašan par postao pravi užas. On se svaku večer opijao u lokalnoj gostionici i teturajući se vraćao ili sam ili bi ga donijeli. Kakav je brak bio govori i podatak da su ga jednom u selu pitali tuče li svoju ženu, na šta im je Nedžib odgovorio: “A šta vi svoju ne tučete?”

Šefka se jednom pokušala ubiti, ali ju je vidio komšija i spriječio je. Međutim, istraumatizirana pritiskom sredine da mora biti majka Šefka se skroz pogubila i odlučila lažirati trudnoću tako što je ispod haljine nosila jastuk i tako hodala po selu. Nije imala nikakvu ideju šta reći ljudima za devet mjeseci, ali je tako uspjela barem na neko vrijeme zaustaviti “neugodna” pitanja o tome kad planira roditi...

Šefka Hodžić

Selo Jusići

Kako su mjeseci prolazili Šefka je postajala sve nervoznija, jer se po selu naveliko pričalo da Šefka treba roditi. Na kraju se u desetom mjesecu 1969. godine dogodila večer kada je Šefka počinila najgori zločin tadašnje Jugoslavije...

Naime, u isto vrijeme kada je Šefka glumila trudnoću njena prijateljica Alija Hasanović bila je trudna i početkom mjeseca je trebala roditi. 06.10. u selu se održavala proslava i te su se večeri Šefka i Alija družile, a Alija joj je ispričala kako su pri kraju izgradnje svoje kuće. Kasnije navečer Alija se nije vratila kući.

Dok su seljani tražili Aliju, selom se pronijela vijest da je Šefka rodila. Žene su se brzo okupile u Šefkinoj kući, a potraga za Alijom se nastavila. Šefku su zatekli kako leži u krevetu sva mokra, a u naručju drži bebu. Nakon što su se sve okupile htjele su oprati bebu, ali su shvatile da je beba mrtva. Sutradan ujutro selo je ostalo u šoku, jer je pronađeno Alijino mrtvo tijelo u njivi – bila je izmasakrirana, trbuh joj je bio rasporen, a bebe nije bilo.

Nakon pronalaska tijela, istražitelji nisu znali otkud bi krenuli s istragom, a tijelo joj je prebačeno u Zvornik. Nikome nije bilo jasno ko bi mogao počiniti takav gnusni zločin, a misteriju je uskoro riješio patolog Milan Vušić. Istražnom sudiji je savjetovao da provjeri žene koje su na taj dan prijavile porod.

Naime, Vušić je bio siguran da je zločin počinila neka žena koja nije mogla roditi, a jako je htjela dijete. Istražitelji su vrlo brzo zakucali i na Šefkina vrata, za koju je nakon ginekološkog pregleda utvrđeno da nije rodila. U petom mjesecu 1970. godine Šefka je na Okružnom sudu u Tuzli osuđena na smrt strijeljanjem, ali je na kasnijem ponovljenom suđenju kazna smanjena na 20 godina zatvora.

Šefka Hodžić

Stručnjaci koji su se bavili njenim slučajem složili su se kako uzrok ovakvog zločina leži upravo u običajima jedne zajednice, odnosno činjenici da je živjela u društvu u kojem je bio grijeh ako žena ne može roditi.

Nakon izlaska iz zatvora Šefka Hodžić je promijenila identitet, zna se da je jedno vrijeme živjela u Srbiji, a nakon toga joj se gubi svaki trag.

POVEZANO
Privođenje Merhunisa DedićEVO ŠTA SE S MERHUNISOM DEDIĆ, otmičarkom bebe, dešava u zatvoru i kakva joj kazna prijeti!?

(Doznajemo.com/Express.hr)