Zbog smanjenog broja turista u Visokom, rukovodstvo Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" i preduzeća "Bosanske piramide d.o.o." odlučilo je da ugasi sva radna mjesta i tako smanji troškove

Ovu informaciju potvrdio je osnivač i direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić.

POVEZANO
Sarajka Edisa - suprug - piramideSARAJKA EDISA TVRDI: "Nakon posjete piramidama u Visokom ostala sam trudna, a nisam se čak ni..."

- Znatno smanjene posjete turista arheološkim lokacijama u Visokom te zbog znatno nižih prihoda od očekivanih, izazvale su promptnu reakciju rukovodstva Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" i preduzeća "Bosanske piramide d.o.o."

Umjesto zaduživanja i održavanja brojnog stručnog, vodičkog i kancelarijskog osoblja, Fondacija i njena firma su bili prisiljena ukinuti sva radna mjesta i ostaviti samo direktore, što je zakonski uslov postojanja pravnih subjekata.

Uposlenicima je ponuđeno da volonterskim angažmanom pomognu Fondaciji u vremenu krize i da nastave s promotivnim aktivnostima, dočeku gostiju, te održavanju arheoloških lokacija i turističkih parkova.

Zaustavljene su sve investicije, nabavka opreme, instrumenata i alata, te predviđena naučna snimanja i skeniranja predviđena za ovu sezonu. Postojeća instalacija "Vremeplov" u parku "Ravne 2" bit će konzervirana nakon završena prve faze radova.

U narednih nekoliko mjeseci Fondacija će održavati potrebne sigurnosne mjere u svim tunelima i na Bosanskoj piramidi Sunca te besprijekorni nivo urednosti, čistoće i sadržaja u parku "Ravne 2" i na parking prostorima. Na taj način gosti Fondacije neće osjetiti nikakve promjene u doživljaju energije piramida.

– Ne zaboravimo da su tuneli Ravne sigurno sklonište od svih virusa, pa i korone – tvrdi Osmanagić.

POVEZANO
Kamene kugle Željezno PoljeMJEŠTANI U ČUDU: Gigantska kamena kugla je "izronila" pored sela Orčevići (FOTO)