Brzi razvoj automobila na električni pogon, iz dana u dan povećava potrebe industrije za litijumom, koji je jedna od ključnih komponenti prilikom izrade baterija, pa su ga zbog toga već prozvali "naftom budućnosti".

A, vjerovali ili ne, Srbija i Bosna i Hercegovina, prema procjenama leže na velikim zalihama, odnosno nalazištima litijuma, navodno se u ove dvije države zajedno nalazi oko 10% ukupnih svjetskih rezervi!

Profesor Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, potvrdio je za lokalne medije da se u BiH nalaze značajna nalazišta litijuma.

Riječ je o mineralu od kojeg se, između ostalog, proizvode baterije za električna vozila, zbog čega je on ključan za razvoj cijele automobilske industrije.

Svjetski mediji litijum su odavno prozvali "naftom 21. vijeka", podsjeća Biznisinfo.

Informaciju o nalazištima ovog metala na prostoru BiH i Srbije prije nekoliko dana dao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je prošle sedmice izrazio očekivanje da bi realizacija projekta "Jadar" mogla biti bum za razvoj Srbije i Podrinja, s obzirom da tu ima 10% svjetskih nalazišta litijuma.

Prof. Gutić smatra  da izjave predsjednika Srbije nisu date napamet i da su u potpunosti tačne:

- Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske rekao je da je BiH izuzetno bogata rudama i mineralima – naveo je Gutić, kako ga citira "Dnevni avaz".

Prema njegovim tvrdnjama, kada je u pitanju litijum, ima ga i na teroritoriji Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne.

Dodaje da tuzlanski fakultet još od šezdesetih godina prošlog stoljeća radi geološka kartiranja cijele BiH.

– Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litijum u Podrinju zainteresirane neke njemačke kompanije. U BiH je već formirana firma uz preporuku kompanije "Thyssen" iz Njemačke, upravo za ova nalazišta – naveo je Gutić.