Noćas je u 79. godini preminuo Milivoje Mića Marković, klarinetista, saksofonista, kompozitor, aranžer, publicista, dugogodišnji urednik Radio televizije Beograd i PGP RTB, javlja portal SEEbiz.

Milivoje Mića Marković rođen je 20.03.1939. u Zagrebu, a gimnaziju i Muzičku školu "Franjo Kuhač" pohađao je u Osijeku.

- Direktorka Gordana Gojković kaznila me je ukorom pred isključenje jer sam sa Vladislavom Fridrihom iz Zagreba, svirao jazz 1956. godine - izjavio je svojevremeno Marković.

U Beograd dolazi 1957. godine i nakon položene audicije postaje član Udruženja jazz muzičara Beograda. Upisao je studije prava i paralelno nastavio školovanje u muzičkoj školi "Josip Slavenski" gdje je 1959. godine diplomirao u klasi prof. Franje Partlića.

Istovremeno nastupao je na igrankama u Zemunu gde je svirao sa Mirkom Šoucom i po prvi put uzeo u ruke tenor saksofon. Prvi je diplomac jazz odsjeka Muzičke akademije u Gracu. Predvodio je Big bend u Beogradu. Bio je muzički urednik na Televiziji Beograd, a tokom rada na televiziji bio je i autor i voditelj niza emisija, među kojima je najzanimljivija saradnja sa Mićom Orlovićem kao koautorom brojnih kvizova.

Godine 1972. godine napisao je muziku za film i TV seriju "Otpisani".

- Aleksandar Đorđević, reditelj serije, zamolio me je da napišem modernu muziku, u koordinatama teme iz filma "Šaft". Obišao sam ih na snimanju i popričao s Vojom Brajevićem i Draganom Nikolićem, koje sam poznavao od prije. Rekli si mi da snimaju dinamičnu seriju i na osnovu toga osmislio sam čuvenu bas dionicu koja je davala ritam igrama klinaca širom Jugoslavije. Muzika je snimljena na mikseti koja je ručno pravljena i imala je keramičke cijevi. Zato i danas tako grmi muzika kada se "Otpisani" emituju na televiziji - izjavio je jednom prilikom Marković.