Serija zemljotresa, od kojih je jedan bio jačine 5.2 stepena, potresla je jutros jugoistočni dio Albanije, a povrijeđeno je pet osoba kada se srušila jedna kuća. Mediji javljaju da je za dva sata registrirano šest zemljotresa.

Ovo je najnoviji u seriji potresa koji proteklih 6 dana pogađaju jugoistočni dio Starog kontinenta. Podsjetimo, zemljotres jačine 3.1 stepen po Richteru pogodio je u nedjelju područje Hercegovine. Tri dana kasnije, Banjaluku je u srijedu u 22.31 pogodio zemljotres jačine 2.4 stepena po Richteru ili tri stepena Merkalijeve skale, a prema podacima seizmologa, epicentar je registrovan na potezu od Trapista ka Krčmaricama i to je region epicentralne zone zemljotresa iz 1969. godine, koji je razorio grad na Vrbasu.

Šta kažu stručnjaci o ovim fenomenima?

Već izvjesno vreme svijet, pa i Balkan, je u periodu povećane seizmičke aktivnosti, pa se može očekivati da se aktivnost svih seizmogenih zona vidno poveća, tvrde stručnjaci.

Naime, u zoni Mediterana, afrička ploča se podvlači pod euroazijsku ploču, ujedno izdižući postepeno dno Mediterana, Apenine i Dinaride i istovremeno potiskujući italijansko kopno prema hrvatskoj obali brzinom oko četiri milimetra godišnje. U tom kontekstu Balkan je jedna od mnogih zona na našoj planeti sa intenzivnom seizmičnošću.

Potresi koji nastaju u zonama primarne seizmičnosti rezultat su naglog rasterećenja naponskih stanja koja se godinama i decenijama akumuliraju u stjenskoj masi prilikom sporog klizanja afričke ploče pod euroazijsku ploču.

POVEZANO
Potres Italija 24/08/2016 1ŠTA UČINITI AKO SE PONOVI JAK POTRES? Ovo su Vas učili da radite, ali nemojte ni slučajno!

Budući da postoji veliki rasjed Zemljine kore, koji od Himalaja preko Irana, Turske i Grčke prelazi preko našeg teritorija, razumljiva je tektonska aktivnost ovih prostora.

Recimo, seizmografi tvrde da se u sljedećih 50 godina na području BiH mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do sedam stepeni Mercallijeve skale, znači s mogućim oštećenjima kuća.

Ne tako davni izvještaj o riziku od prirodnih katastrofa u svijetu, koje je objavio Odjel UN zadužen za životnu sredinu i ljudsku sigurnost, je obuhvatilo 173 zemlje, a BiH i Srbija su, prema ovom istraživanju, s indeksom 6,42, odnosno 7,53 prilično rizične. Na Starom kontinentu poprilično “opasne” su još Rumunija (6,61), Grčka (7,36), Holandija (8,76) i Albanija (10,01).

- Uvijek postoji mogućnost zemljotresa - upozoravju stručnjaci.

Ipak, precizno predviđanje potresa je nemoguće, i nema nikakvog razloga za paniku.

Kada je riječ o BiH, upućeni naglašavaju kako je Treskavica izuzetno seizmički aktivno područje, jer tu postoji raspcjep koji u budućnosti može donijeti jake potrese.

- Na tom lokalitetu se u budućnosti mogu desiti vrlo jaki potresi do nekih 8 ili 9 stepeni Merkalija, odnosno do nekih 6.5 stepeni po Richteru. Taj lokalitet oko Treskavice je u prošlosti bio aktivan i još uvijek jeste. Kada je u pitanju Sarajevo tu se ne očekuju neki potresi veći od 7 stepeni Merkalija. Bilo bi građevinske štete, ali na slabijim objektima - procjenjuju u Centru za seizmologiju.