U Splitu je od posljedica hipoksije preminula maturantica Ekonomsko-upravne škole. U bolnici joj je napravljen test na novi koronavirus i pokazao se pozitivnim. Kako se doznaje, imala je astmu, a u petak je bila na nastavi. U subotu je prestala disati, reanimirana je, intubirana je, ali, nažalost, mlada djevojka koja bi uskoro slavila punoljetnost nije preživjela, piše Dalmatinski portal.

Od danas je razred koji je pohađala u izolaciji.

- Iz klupe na groblje - u suzama su novinarima kazali u samoj školi.

Neslužbeno se doznaje da je djevojci pozlilo u subotu dok se s familijom nalazila u kući nedaleko od Splita, zbog čega su ukućani pozvali Hitnu pomoć. Dobila je i temperaturu. Pružena joj je prva pomoć u tamošnjem Domu zdravlja, nakon čega je prevezena u KBC Split gdje je nisu uspjeli spasiti.

Hipoksija je nenormalno stanje smanjene količine kisika u tijelu. Precizan uzrok smrti treba se utvrditi obdukcijomu splitskom KBC.

Doktori su ispred bolnice za medije govorili o ovom slučaju, a na početku su izraziti iskrenu sućut roditeljima i familiji.

- Adolescentica u dobi od 17 godina i 10 mjeseci primljena je na hitni interni prijem Križine zbog zastoja srca i disanja. Da je nakon uspješno provedene reanimacije smještena na jedinicu intenzivnog liječenja. Ona je imala pridružene kronične bolesti , a ustanovili smo i da je bila COVID-19 pozitivna - rečeno je na početku.

Bolnica Intenzivna pacijent blur

Foto: "Iz školske klupe na groblje" Cijeli grad je u šoku nakon što je sa koronom umrla maturantica (18)

Onda je nastavila pročelnica jedinice intenzivnog liječenja.

- Nakon reanimacije ona je stabilizirana. Nažalost, došlo je do ovog nemilog događaja. Unatoč liječenju, ona je jučer u 14 sati preminula. Imala je kronične bolesti, a bila je pozitivna i na koronavirus.

Upitani može li korona biti uzrok smrti, rečeno je da se to ne može zanemariti, ali službeni uzrok smrti je zastoj rada srca i pluća.

***

Anamarija Marasović, starija sestra preminule djevojke, tvrdi da nije mogla trpjeti dodatnu bol koju njena familija proživljava jer je, tvrdi, dio medija objavio neprovjerene informacije, javlja Dalmacija danas. Stoga je napisala pismo te se u njemu obratila javnosti. Pismo prenosimo u cijelosti:

- Zovem se Anamarija Marasović i sestra sam nažalost preminule maturantice iz Splita. Moji su me odgovarali od javljanja, no jednostavno osjećam potrebu iako je ovo teško razdoblje za nas. Moram čuvati i paziti ono što mi je najsvetije, a to je obitelj.

Prvo radim ovo zbog svoje sekice na koju nikad nisam dala da je diraju, kao ni ona na mene. Pogotovo sad kad se ona ne može sama obraniti. Drugo, zbog svojih roditelja kojima su uz svu bol i tugu vaše lažne tvrdnje još teže pale i slomile ih u potpunosti.

Željela sam reći da moja sestra nije umrla od korone i da prestanete širiti lažne tvrdnje i informacije. Istina je da je bila pozitivna, no umrla je od hipoksije, odnosno njezin mozak predugo je bio bez kisika i nastupila je moždana smrt. Cijelo vrijeme do proglašenja smrti svi smo se nadali čudu i njezinu oporavku jer je bila lavica i veliki borac, no jednostavno je više bila preumorna.

Možda je taj glupi virus i imao malo utjecaja, no to nikad nećemo doznati. Naša divna Antonia, naše Sunce je bilo umorno i ne možemo se ljutiti što nas je napustila tako brzo i iznenada...

Vjerujemo da je njezin organizam bio premoren od silnih napadaja, neprospavanih noći zbog nedostatka kisika, Ventolina, pumpica i borbe za zrakom. Svi koji su proveli imalo vremena s našom Antonijom znaju kako je puno prije korone ona imala velikih problema s disanjem, kako je imala česte napadaje i kako su svi bili zabrinuti za njezino zdravlje.

Sam Bog zna koliko je doktora i pretraga obišla zbog svog stanja, no nikad nije pronađen uzrok. Uvijek je bila osjetljiva i slabijeg imuniteta i zato smo svi uvijek bili osjetljivi na nju.

Sve je to nije sprječavalo da bude većinu vremena nasmijana, vedra, pozitivna i da uvijek podiže atmosferu. Zbog tog imam potrebu za javljanjem i da vam kažem da niste svjesni koliko ste svojim krivim postupcima povrijedili moju obitelj, osobito roditelje. Svima nam je teško, ali ne mogu zamisliti njihovu bol jer sahranjuju svoje dijete koje je umrlo tako mlado. Nije niti tih velikih 18 napunila.

Zamolila bih vas da uzmete u obzir ovu izuzetno tešku situaciju i ne pogoršavate je, ne samo nama nego bilo kom kome se desi tragedija.

Ovim putem želim i zahvaliti u ime svoje cijele obitelji timu prve pomoći sa Šestanovca, medicinskoj sestri koja je uskočila u pomoć, ali i svim ljudima koji su se našli tu na cesti i bilo kako pružili pomoć i riječi potpore bez razmišljanja o tome je li Antonia možda pozitivna na taj prokleti virus i tu pokazali kako unatoč svemu u nama još ima ljudskosti.

Također velike zahvale KBC-u Split, djelatnicima hitnog internog prijema Split te osobito djelatnicima Pedijatrijske intenzivne koji su učinili sve da našu Antoniju spase i izašli nam u susret maksimalno.

Posebna zahvala doktorici Polić, koja je svojom izjavom na konferenciji za medije smirila moje roditelje i rekla potpunu istinu o tome kako je moja sestra, istina bila pozitivna na koronu, no ona nije službeni uzrok smrti. Možda je taj glupi virus i imao malo utjecaja, no to nikad nećemo saznati. Naša divna Antonia, naše Sunce je bilo umorno i ne možemo se ljutiti što nas je napustila tako brzo i iznenada.

Tješi nas to što se nije patila, nego je usnula svoj najljepši vječni san i vjerujemo da je sad gore negdje na lipšem mistu i uživa i napokon živi život punim plućima bez pumpica, bez lijekova i čuva nas odozgor naš mali anđeo. Te nas misli vode dalje kroz život - navodi se u pismu.