Agan Hodžić, Rogatičanin koji je narodnim kuhinjama u Bosni i Hercegovini testamentom ostavio milion maraka, svoje posljednje godine i dane proveo je u Gerontološkom centru u Sarajevu. Iako je imao svoju kuću te brojnu rodbinu, nije želio biti teret i smetati ikome, izjavio je za "Avaz" njegov sestrić Enver Ahmetspahić, koji je izvršilac Aganovog testamenta.

– Njegova želja je bila da boravi u tom centru. Zvali smo ga više puta da bude kod nas, uvijek je odbijao. Bio je miran čovjek, povučen i zatvoren. Ali, nikad nije ostao nijem ni na bilo čiji vapaj. Imao je dosta novca, ali ga je i davao. Nije dozvoljavao da se na njemu primijeti da je imućan. Poticao je iz radničke porodice pa je i on cijeli život radio. Rodbini je dao stanove u kući u sarajevskom naselju Boljakov Potok – naveo je Ahmetspahić.

Dodao je i da je jedini razlog zašto je ova priča dospjela u medije, to što na taj način žele potaknuti i druge ljude da pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

POVEZANO
Agan Hodžić Dom Nedžarići 1SVJEDOČENJE O POSLJEDNJIM DANIMA ČOVJEKA koji je ostavio MILION NARODNIM KUHINJAMA: Umro u sobičku..

– Koliko je skroman bio, čisto sumnjam da bi on ikad o ovome javno govorio. Tokom rata je iz Kanade, gdje je decenijama živio, slao kamione hrane u BiH, a da niko nije znao za to. Ponosan sam što sam imao čast da učim od njega – ističe Ahmetspahić.

A u Gerontološkom centru Agana Hodžića pamte kao povučenog starca. Nije imao prijatelja niti je učestvovao u aktivnostima s ostalim članovima, navodi zaposlenica Adela Bahto.

– Sjedio je po strani i gledao. Nije se nikad miješao u grupne razgovore. Nekoliko puta smo mu ponudili jednokrevetnu sobu, znali smo da je može priuštiti, ali on to nikad nije htio. Svoje dužnosti je uredno obavljao. Bio je veoma skroman čovjek. Posjećivala ga je rodbina, a i on je nekoliko puta izlazio – ispričala je Bahto.

Agan Hodžić umro je posljednjeg dana 2014., u 84. godini, a njegova dobra djela o njemu će zauvijek govoriti.

Informacije o tome da je rodbina, navodno, osporavala Aganov testament, Ahmetspahić je demantirao, uz objašnjenje da ga je notar prvi put pogrešno rastumačio.

– Dok je to ponovo došlo do Suda, prošlo je dosta vremena. Sva rodbina je znala za njegovu želju i niko je nikad nije osporio niti mu je prigovorio – tvrdi on.

POVEZANO
Donacija narodnim kuhinjama milionROĐAK KANAĐANINA KOJI JE OSTAVIO 1.000.000 KM narodnim kuhinjama OTKRIO: Evo kako je stekao kapital