U Paragvaju (Južna Amerika), gdje zakon zabranjuje abortus osim ako život majke nije direktno ugrožen, na porođaju je preminula djevojčica (14) koja je zatrudnjela nakon što je silovana.

Doktori su bili prisiljeni djevojku poroditi carskim rezom zbog dišnih komplikacija, međutim, ubrzo nakon početka procedure, djevojčica je doživjela tri srčana udara, a potom i umrla.

- Desilo se veoma brzo. Oni (doktori) su pokušali napredne tehnike oživljavanja u intenzivnoj njezi, međutim, nije joj bilo spasa. Njeno tijelo nije bilo spremno za trudnoću - izjavio je direktor bolnice u kojoj se djevojčica porodila Hernan Martinez, piše Guardian.

Beba je, kako su potvrdili doktori, u stabilnom stanju, ali se nalazi na aparatu za vještačko disanje.

Direktor Nacionalnog sekretarijata za djecu i adolescente Paragvaja Ricardo González Borgne izjavio je da je 37-godišnji muškarac koji je silovao djevojku lišen slobode u četvrtak.

Guardian podsjeća na slučaj iz 2015. godine, kada su paragvajske vlasti zabranile da 10-godišnja djevojčica abortira nakon što je silovao očuh.

Ta djevojčica je preživjela porođaj, ali, prema navodima Amnesty Internationala, još nije dobila smještaj koji joj je obećala vlada Paragvaja.

POVEZANO
Maloljetnička trudnoća - ilustracijaŠOK! Djevojčica (10 godina) rodila djevojčicu... SILOVAO JE NEKOLIKO PUTA MAMIN BRAT