Poznati režiser, scenarista i učitelj glume Miroslav Mika Aleksić uhapšen je sinoć u Beogradu zbog optužbi za silovanje. Prema pisanjima medija u Srbiji, nekoliko djevojaka, od kojih su neke maloljetne, prijavilo je policiji da ih je si*ovao ili se*sualno uznemiravao Miroslav Mika Aleksić, čuveni vlasnik škole glume.

Jedna od njih je renomirana mlada glumica Milena Radulović (26), koja gradi karijeru i u Rusiji, gdje je za godinu dana snimila film i dvije serije.

- Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je si*ovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se - tvrdi Milena Radulović u razgovoru za Blic.

SISTEM ZLOSTAVLJANJA? Insistira na tome da "ovo nije samo moja priča" i da "ovo nije njena riječ protiv njegove", već tvrdi da je u pitanju sistem zlostavljanja djevojčica koji je Aleksić temeljno gradio decenijama.

- Ovo je monstruozna mreža inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakovana u najplemenitije forme umjetnosti i religije čovjeka koji korak po korak, zna šta radi i s predumišljajem dolazi do cilja - izjavila je Milena Radulović.

U školu Mike Aleksića, poznatu i cijenjenu, djeca se upisuju od pete ili šeste godine, a najkasnije sa 13 godina. Milena Radulović je dio grupe postala sa 11 godina, a u grupama je bilo od 25 do 30 polaznika.

- Grupa je imala dobre strane. Čitali smo jednu knjigu nedjeljno, išli u pozorište, gledali filmove, bili smo kulturna, dobra djeca. U grupi se propagirala religija, časovi su počinjali molitvom "Oče naš", djevojčice su dolazile u suknjama, dječaci u cipelama, kosa i nokti su morali biti uredni. Ali uvijek je bilo strogo, surovo. On je bio veoma strog, a svi su govorili: "Pa, dobro, on jeste surov, ali takav je Mika, on ima svoje metode". Postojala su jasna pravila - navodi Milena Radulović.

AUDICIJE za prijem djece su bile masovne. Prijavljivalo se po nekoliko stotina mališana, u zavisnosti od generacija, a Aleksić je birao sedam-osam najdarovitijih. Odmah po prijemu, Aleksić bi razgovarao s roditeljima, informisao ih o cijeni, časovima, kodeksu oblačenja i naglašavao jednu bitnu stvar: da je to prvi i posljednji put da se s njima viđa. Objašnjavao je da i najmlađi polaznici mogu da se popnu do drugog sprata i sami donesu novac za školarinu.

- Govorio je da su djeca mali ljudi, a nama je prijalo kad čujemo: "Vi ste samostalni, ovo je nešto samo vaše". Poništavao je roditelje i njihovu ulogu, ali tada nam to nije djelovalo sporno - prisjeća se Milena Radulović.

Nisu sva djeca dolazila kod Mike Aleksića da bi bili glumci. Čak ni Milena, kako sama kaže, do 15. godine nije razmišljala o glumi kao pozivu. U školi su se radili lijepi zadaci, išlo se na izlete po Srbiji, na vašare, pijace. Djeca su učila da kuhaju domaću supu. Bile su to neke vrijednosti koje su i roditeljima bile po volji.

Milena Radulović tvrdi da je iz takvog svijeta, strogog i ustrojenog, ali ipak sigurnog, preko noći prešla u užas se*sualnog zlostavljanja kada ju je, kako tvrdi, Mika Aleksić prvi put si*ovao početkom novembra 2012. godine. Imala je 17 godina, a on 61.

- Do tog trenutka nisam pomislila da je takvo nešto uopšte moguće. Nisam ga poznavala takvog i u tom periodu bila sam ubjeđena da sam jedina i sama. Bio je to šok. Slom! To je za mene bila druga porodica. Zaista!

O DETALJIMA zlostavljanja ne želi da priča za medije. Sve je već kazala policajcima.

- Mika je vodio računa da se to (se*sualno zlostavljanje, prim. nov.) dogodi u toku časa, ali u sobi pored one u kojoj su bili ostali učenici, ili u periodu kad se zbog prijemnog na FDU intenzivira rad. Nije ostavljao prostor da neko posumnja da se tu dešava nešto toliko užasno - tvrdi Milena Radulović, kao i to da je Mika Aleksić identičnu šemu se*sualnog zlostavljanja provodio i s drugim djevojkama, koje su ga takođe prijavile policiji.

- Sve je pažljivo isplanirao. Koristio je situaciju što smo bile u šoku. Osim toga što vam se sve to dešava, uvijek je tu bio i strašan osjećaj da je tu, u blizini, gomila druge djece - izjavila je Milena Radulović.

Kako navodi, kad god bi neka od djevojaka pružila verbalni ili fizički otpor, nailazila je na upotrebu sile ili ignorisanje.

RAZLIČITE FAZE. Milenu Radulović su prilikom gostovanja na televizijama uvijek najavljivali kao glumicu koja je prošla Mikinu školu. Poslije onoga što je preživjela, kako tvrdi, prošla je kroz različite faze. Najprije nemoć, slabost, a kasnije stid.

- Nevjerovatan stid - navodi i dodaje da je "mrzila sebe, osjećala sramotu".

Najviše od svega, pojavio se ogroman osjećaj krivice zato što nije uspjela da se odbrani. I kako da sve ispriča roditeljima?! Da li će ih povrijediti, upropastiti im živote?

- Njegova manipulacija i ide ka tome da vam usadi ogroman osjećaj odgovornosti, saučesništva, krivice. I, na kraju, neki strah da ćete u tome ostati sami - zaključuje Milena Radulović, koja je nekoliko godina išla je na psihoterapiju i posvećeno radila na sebi.