Po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, pripadnici bh. Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo, vrše pretrese sa ciljem prikupljanja dokaza, potvrđeno je jutros iz spomenute institucije.

Aktivnosti se vrše u okviru predmeta na kojem Tužiteljstvo BiH radi duži vremenski period, a odnosi se na navodna krivična djela organiziranog kriminala, a u svezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u drugom mjesecu 2016. godine.

- Jedna od osoba čiji se prostori pretresaju, je službena osoba u institucijama Kantona Sarajevo. U interesu istrage, Tužiteljstvo BiH ne može dati javnosti više detalja ni informacija - naveli su.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su na području Kantona Sarajevo uhapsili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima protuzakonito posredovanje i pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, potvrđeno je iz SIPA.

- Postupajući po naredbama Suda BiH, policijski službenici SIPA izvršili su pretrese na dvije lokacije i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Osumnjičena lica privedena su u prostorije SIPA i nad njima je u toku kriminalistička obrada - navodi se.

POVEZANO
Suđenje Memić Muriz RSVJEŠTAK DAO ŠOK IZJAVU NA SUDU: "Povrede na tijelu Dženana Memića nastale udarcem tupim predmetom!"

Doznaje se da su pripadnici SIPA, po nalogu Tužilaštva BiH lišili slobode dvije osobe zbog zloupotrebe položaja i ometanja istrage. Prema nezvaničnim informacijama koje je objavio "Avaz", uhapšen je Hasan Dupovac, bivši načelnika MUP-a Kantona Sarajevo (KS) za saobraćajne istrage.

Dupovac je bio šef odsjeka za saobraćajne istrage u vrijeme kada je Dženan Memić ubijen, ali i osoba koja je uzela izjavu od Alise Mutap, bivše djevojke Dženana Memića, u prisustvu njenih roditelja.

POVEZANO
Dzenan i Alisa Memic zajednoUDALA SE Alisa Mutap, djevojka Dženana Memića koja je bila s njim u noći kada je nastradao

"Pet godina naša borba traje. Ispostavilo se da je sve što smo do sada rekli istina i to je dokaz za to. Mi smo stvarno u šoku, nadamo se da je ovo samo početak, da će ova istraga ići dalje i da će biti još hapšpenja. Tvrdimo pet godina da je Dženan ubijen, ovo je i dokaz za to, samim tim što su oni uhapšeni. Rekli smo da nije saobraćajna nesreća. Mi sve vrijeme i govorimo da je Hasan Dupovac umiješan u sve ovo", izjavila je Dženanova sestra Arijana Memić.

Nezvanično je iz izvora bliskih istrazi rečeno da je priveden i Zijo Mutap, otac Alise Mutap.

Alisa Mutap je bivša djevojka Dženana  Memića, koja je bila s njim u noći kada je u Velikoj aleji na Ilidži zadobio smrtonosne povrede. Započeo je i pretres njegove kuće u sarajevskom naselju Otes.

POVEZANO
Ubistvo Dženana Memića videonadzorNA SNIMKU koji je Muriz Memić podijelio medijima se vidi auto agencije Alisinog oca, Zije Mutapa!?

Advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Memić u slučaju stradanja Dženana Memića, izjavio je za N1 da on na ovom slučaju radi pet godina.

- Ni sam sebi nisam mogao obećati da će ovaj dan doći, ali sam čvrsto vjerovao u to. Ubijeđen sam da je ovo početak nekih promjena u pravosuđu jer ovakve prilike poput Dženana Memića i Davida Dragičevića ne smiju biti propuštene. Pravda se ne smije nikome uskratiti. Ostaje nam da sada vidimo kako će to dalje ići. Drago nam je da zbog porodice Memić, a isto tako i zbog porodice Dragičević, ovo je neki vjetar u leđa i mislim da će se ići u dobrom smjeru. Tužilaštvo BiH je pokazalao i osvjetlalo obraz, ostaje nam da vidimo kako će se dalje razvijati situacija...

POVEZANO
Memići obraćanjeArijana Memić: Sjećaš li se Alisa koga je Dženan ugledao iza tvojih leđa i ko te šamarao? (VIDEO)