Popularnost prve poslijeratne televizijske serije u Bosni i Hercegovini, "Viza za budućnost", ne jenjava ni danas. Iako je od prikazivanja posljednje epizode prošlo 11 godina, nije neobično vidjeti da publika s pažnjom prati i danas njene reprize.

Lejla Zvizdić, koja odigrala ulogu Merime Husike, u to vrijeme nije uživala samo u pažnji glumačke ekipe sa seta, već i publike koja ju je znala sretati u stvarnom životu. Danas ima 25 godina.

– Sve je počelo općinskim takmičenjem u Vogošći, gdje su učestvovale sve škole iz tog područja. Takmičila sam se s monodramom "Pipi duga čarapa", gdje sam odnijela prvo mjesto. Potom sam otišla na Kantonalno takmičenje u čijem žiriju su bili Sulejman Kupusović, Zoran Bečić i Amra Kapidžić, gdje sam, također, odnijela pobjedu. Kada se takmičenje završilo, Sulejman Kupusović mi je rekao kako od 100 glumaca tri mogu uspješno izvesti monodramu. Rekli su mi, ukoliko bude nekih snimanja, da će me zvati. Tako je i bilo. Pozvali su me kada sam imala sedam i po godina, a počela sam snimati s osam. Bila sam dijete koje je čitalo na slogove, dok su svi oko mene već bili odrasli ljudi i profesionalni glumci. Mami su poslali ugovor, jer sam bila maloljetna, pitala me: "Šta ćemo?" Rekla sam joj samo da ne napiše NE. Počela sam glumiti naredne tri godine. Potom su se počele dešavati neke stvari sa snimanjem, mijenjali su se reditelji i prestali su me zvati – prisjetila se Lejla.

Mnogi ne znaju da je Lejla Zvizdić pred kamerama od samog rođenja.

– Rodila sam se 1994. godine i u tom periodu je dolazila Švedska televizija da snima bolnicu Koševo, pa su tako snimili i mamin porođaj, koji je obavljen na `carski rez`. Tako se desilo, kad sam počela glumiti u "Vizi za budućnost", da čitam naslove: "Pred kamerama od rođenja". Da, eto, čitav život sam pred kamerama – dodala je sagovornica.

Tvrdi da sjećanja i anegdote sa snimanja "Vize" žive i danas.

– U početku su me svi zezali da sam najčistije dijete koje su vidjeli u životu. Razlog je bio kolor šampon u crveno-narandžastoj boji koji sam nanijela kada sam glumila Pipi dugu čarapu. Prije snimanja "Vize" morala sam vratiti svoju prirodnu boju kose, međutim, kolor šampon nisam mogla ukloniti, pa mi je mama svakog dana iznad kade prala kosu hidrogenom i šamponom, da bi se to ispralo. Sjećam se da su svi bili fini prema meni i većina mi je donosila poklone i igračke. Na setu su me nosali, grlili, mazili, valjda im je dijete od osam godina bilo zanimljivo, ne znam (smijeh). Bilo mi je zabavno i jedva sam čekala da idem na snimanje. Nemam ni brata ni sestru, a na setu sam imala dvije sestre, nanu, Milana i Danicu, koji su mi bili druga porodica. Bilo mi je lijepo iskustvo. Sa svima njima sam bila i ostala u dobrim odnosima – prisjeća se Zvizdić.

Ona dodaje kako je jako mnogo vremena provodila na setu.

To je bio baš udarni period, znali smo snimati od 11 sati ujutro do kasnih večernjih sati. Često se dešavalo da zaspim negdje na setu, pa su me tražili po studiju. Inače, tekst sam vježbala s mamom. Mama bi mi čitala tekst drugih ljudi, a potom moj i ja bih ga ponavljala. Sve mi je jednostavno ulazilo u glavu, jer sam bila neopterećeno dijete, koje je sve pamtilo. Često se dešavalo da ja njima šapćem tekst kad ga zaborave – dodala je.

Lejla Zvizdić navodi još kako joj je bilo teško kada je čula za smrt Nade Đurevske, koja je u seriji igrala Muberu, njenu nanu.

– Kada je ona umrla, ja sam plakala, toliko mi je bilo teško. Mami sam govorila kako je osjećam tako mekanom kada je zagrlim, nisam znala drugačije objasniti, njena duša mi je bila mekana. Moja nana nije više među živima, tako da sam Nadu doživljavala kao moju drugu nanu. Čak i kada sam je sretala nakon toga, ona bi se uvijek ispričala i sa mnom i s mojom mamom – zaključila je Lejla.

POVEZANO
Nada Đurevska grob 01/11/2017 0STRAŠNO: Pogledajte šta smo snimili na grobu legendarne glumice Nade Đurevske 49 dana nakon smrti!