Sjeverna Koreja je potvrdila da je uspješno testirala hidrogensku bombu dizajniranu da se može postaviti na njeznu interkontinentalnu balističku raketu, ubrzo nakon što je Japan potvrdio da je Pjongjang proveo svoj šesti nuklearni test, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Testiranje hidrogenske bombe koje je naredio sjevernokorejski lider Kim Jong-un bilo je "besprijekorno uspješno" i predstavlja "važan" korak u dovršavanju programa za nuklearno oružje, javlja državna televizija.

Ta je objava došla nekoliko sati nakon snažnog vještački izazvanog potresa nedaleko od poznate lokacije za provođenje nuklearnih testova.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA navodi da je test proveden kako bi se "ispitala i potvrdila tačnost i vjerodostojnost" tehnologije te zemlje.

Nekoliko nacionalnih geoloških zavoda zabilježilo je neuobičajenu seizmičku aktivnost nedaleko od lokacije na kojoj je Pjongjang proveo ranije testove. Prema navodima stručnjaka, zabilježen je potres jačine 6,4.

Američki geološki zavod registrirao je potres na 55 kilometara sjeverozapadno od Kimchaeka.

"Vlada Japana je navela da je potres ustvari nuklearna eksplozija te da je Sjeverna Koreja izvršila šestu nuklearnu probu", izjavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Taro Kono.

Japanski premijer Shinzo Abe smatra da bi novi nuklearni test bio potpuno neprihvatljiv.

Kina i Južna Koreja su također primijetile da se u Sjevernoj Koreji dogodio i drugi potres 4,6 po Richteru. Kina je objavila da se drugi potres desio osam minuta nakon prvog.

Nedavno podrhtavanje tla u toj regiji bilo je također uzrokovano nuklearnim testovima, navodi agencija Reuters.

REAKCIJA TRUMPA. Iz svijeta su stigle u nedjelju osude najvećeg nuklearnog testa kojeg je Sjeverna Koreja ikada izvela, a američki predsjednik Donald Tump je izjavio da "politika popuštanja neće djelovati te da vlasti u Pyongyangu "razumiju samo jednu stvar.

Eksplozija za koju Sjeverna Koreja tvrdi da se radi o hidrogenskoj bombi uslijedila je tek nekoliko dana nakon što je ispaljen projektil iznad Japana i nekoliko sati nakon što je Trump razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom o "eskalirajućoj" nuklearnoj krizi.

Trump je na Twitteru objavio da razgovor s Pyongyangom "nije odgovor" te da najnoviji nuklearni test pokazuje da "su riječi i akcije Sjeverne Koreje i dalje vrlo neprijateljske i opasne po SAD".

Kina pokušava, ali ne uspijeva riješiti problem, dodaje Trump.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron su zatražili oštrije sankcije EU protiv Sjeverne Koreje, navodeći da je Pyongyang najnovijom nuklearnom probom "dostigao novu dimenziju provokacije" .

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je nuklearni potez Sjeverne Koreje nazvao "nepromišljenim" i "provokacijom".

"Čini se da se približavaju izradi hidrogenske bombe koja će, ukoliko se postavi na uspješan balistički projektil, neupitno predstavljati novi nivo prijetnje", izjavio je Johnson za Sky News.

Izvor: Al Jazeera i agencije