Državna novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA ponosno je objavila da su postali prva zemlja u svijetu koja je uspjela nemoguće - da pošalje čovjeka na Sunce!

Kako navodi agencija, astronaut Hung Li Gong je oko 3 sata ujutru sletio na Sunce u posebno dizajniranoj raketi. Hung, koji je putovao sam, do svog odredišta stigao je za neka 4 sata.

"Veoma smo oduševljeni što možemo da objavimo da smo uspješno poslali čovjeka na Sunce", rekao je u programu uživo za centralne vijesti predstavnik sjevernokorejske svemirske agencije i naglasio: "Sjeverna Koreja je pobijedila sve ostale zemlje uspješnom misijom slijetanja na Sunce. Hung Li Gong je heroj nacije".

Dalje se objašnjava da je ovaj "17-godišnji astronaut" morao da putuje noću, kako bi izbjegao štetno sunčevo zračenje, kao i da je ovaj genijalni pristup doveo komunističku državu na sam vrh liste svemirskih država.

Tokom boravka na Suncu, Hung Li Gong sakupio je uzorke Sunca koje namjerava donijeti svom velikom lideru kao poklon. 

Misija, koja je trajala 18 sati, već je nazvana "najvećim ljudskim uspjehom našeg vremena" od strane Sjevernokorejske centralne novinske agencije, prenosi američki portal "WW news", poznat po šaljivim interpretacijama vijesti iz međunarodne politike.

DOČEK HEROJA. Specijalno obučeni astronaut bi trebao da se vrati na Zemlju oko 21 sat večeras, gdje ga treba dočekati stric i vrhovni vođa Kim Džong Un.

(Doznajemo.com/Srbija Danas)